Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Religia ar putea fi probă la Bacalaureat. Ministrul Educației: ”Trebuie să discutăm tehnic”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat miercuri că Religia poate fi o disciplină la examenul de Bacalaureat și a explicat că trebuie să fie discutată propunerea lansată de reprezentanții cultelor în cadrul dezbaterilor privind Legile Educației.

Ligia Deca a reacționat, după ce fost întrebată, la Parlament, dacă Religia s-ar putea număra printre disciplinele la examenul de Bacalaureat.

”Legile se află în dezbatere. Religia poate fi o disciplină la examenul de Bacalaureat. Ceea ce am ridicat noi sunt întrebări tehnice, ce probă ar putea include această disciplină, dacă este o probă în plus, dacă trebuie eliminată o altă probă.

Trebuie să discutăm tehnic în ce măsură această sugestie din partea reprezentanților cultelor poate fi introdusă în lege.

Cât despre solicitarea cultelor religioase de a fi eliminate din Legile Educației sintagme precum diversitate și orientare sexuală, ministrul Educației a afirmat că ”școlile din România au nevoie să se concentreze pe acest caracter divers, pe individualitatea fiecărui copil”.

”Nu există un paragraf care să facă referire la diversitatea de gen. Există definiția diversității în educație care vorbește despre promovarea atitudinilor tolerante și fructificarea diversității copiilor.

În România, avem diversitate culturală, lingvistică, etnică, religioasă și este normal ca fiecare copil să fie prețuit pentru identitatea sa. Nu este normal, de exemplu, să considerăm un copil stângaci mai prejos decât un copil dreptaci sau un copil din rural față de un copil din urban.

Sunt convinsă că școlile din România au nevoie să se concentreze pe acest caracter divers, pe individualitatea fiecărui copil”, a afirmat Ligia Deca.

Solicitările reprezentanților cultelor privind Legile Educației

Cultele religioase cer eliminarea din legile educației a noțiunii de diversitate și a sintagmei de orientare sexuala. De asemenea, cultele mai cer ca religia sa fie proba la examenul de bacalaureat. Propunerile au fost discutate la Parlament, acolo unde astăzi a avut loc cea de-a doua zi de dezbateri pe legile educației.

”Am prezentat un document comun, asumat de 13 dintre cultele religioase recunoscute în țara noastră. Acest text conține 14 solicitări.

În primul rând, ne referim la dorința cultelor religioase din România ca toate cadrele didactice din învățământul preuniversitar și universitar, dar și profesorii de Religie, să poată funcționa și în baza avizului cultelor.

În al doilea rând, dorim ca disciplina Religie, care este o disciplină a trunchiului comun, să facă parte ca toate celelalte discipline umaniste din categoria disciplinelor opționale la examenul de Bacalaureat”, a afirmat Varlaam Ploieșteanu, episcop vicar patriarhal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE