Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Falimentul bursei de criptomonede FTX, obiectul unei anchete penale în Bahamas

Prăbușirea bursei de criptomonede FTX face obiectul unei analize derulate de anchetatorii guvernamentali din Bahamas, care analizează dacă a avut loc vreo „abatere penală”, a declarat duminică Poliția Regală din Bahamas, citată de Reuters.

Eforturi pentru securizarea activelor

FTX a declarat falimentul după ce comercianții s-au grăbit să retragă șase miliarde de dolari de pe platformă în doar 72 de ore, iar bursa rivală Binance a renunțat la un acord de salvare propus.

„Având în vedere prăbușirea FTX la nivel global și lichidarea provizorie a FTX Digital Markets Ltd, o echipă de investigatori financiari de la Financial Crimes Investigation Branch lucrează îndeaproape cu Comisia de Valori Mobiliare din Bahamas pentru a investiga dacă a avut loc vreo abatere penală,” a declarat Poliția Regală din Bahamas.

Noul director executiv al FTX, John J. Ray III, care a preluat conducerea după declararea falimentului, a declarat sâmbătă că societatea lucrează cu autoritățile de aplicare a legii și cu autoritățile de reglementare pentru a atenua problema și că depune „toate eforturile pentru a securiza toate activele, indiferent unde se află”.

Sam Bankman-Fried, fondatorul bursei de valori a fost subiectul unor speculații cu privire la locul unde se află și a negat pe Twitter zvonurile potrivit cărora ar fi zburat în America de Sud.

Tulburările de la FTX au dus la dispariția a cel puțin un miliard de dolari din fondurile clienților de pe platformă, au declarat vineri surse pentru Reuters. Bankman-Fried a transferat 10 miliarde de dolari din fondurile clienților către compania sa de tranzacționare, Alameda Research, au precizat sursele.

Prăbușirea criptomonedelor

Noi probleme au apărut sâmbătă, când consilierul general al FTX din SUA, Ryne Miller, a declarat într-o postare pe Twitter că activele digitale ale firmei au fost mutate în așa-numitele „cold storage” pentru a „atenua daunele la observarea unor tranzacții neautorizate”. „Cold storage” se referă la portofele criptografice care nu sunt conectate la internet pentru a se proteja împotriva hackerilor.

Bursa de criptomonede Kraken a declarat duminică pe Twitter că a înghețat conturile FTX, Alameda Research și ale directorilor acestora pentru „a-și proteja creditorii”. În declarația sa de faliment, FTX Trading a declarat că are active între 10 și 50 de miliarde de dolari, pasive între 10 și 50 de miliarde de dolari și peste 100.000 de creditori.

Un document pe care Bankman-Fried l-a împărtășit joi investitorilor și care a fost analizat de Reuters arăta că FTX avea datorii de 13,86 miliarde de dolari și active de 14,6 miliarde de dolari. Cu toate acestea, doar 900 de milioane de dolari din aceste active erau lichide, ceea ce a dus la criza de lichidități care s-a încheiat cu declararea falimentului companiei.

Prăbușirea a șocat investitorii și a provocat noi apeluri pentru reglementarea sectorului criptoactivelor, care a înregistrat pierderi în acest an, odată cu prăbușirea criptomonedelor.

Miercuri, Bitcoin a scăzut sub 16.000 de dolari pentru prima dată din 2020, după ce Binance a renunțat la acordul de salvare a FTX. Duminică se tranzacționa în jurul valorii de 16.400 de dolari, în scădere cu peste 75% față de maximul istoric de 69.000 de dolari atins în noiembrie anul trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE