Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Falimentul FTX. Cine este Sam Bankman Fried, supranumit Regele Criptomonedelor

Piața criptomonedelor este zdruncinată de falimentul platformei de tranzacționare a criptomonedelor FTX. Prăbușirea platformei este anchetată acum de procurorii din New York. Presa de peste ocean scrie că cel puțin un miliard de dolari din fondurile clienților ar fi dispărut de la FTX.

Cel mai răsunător faliment, al platformei FTX, trimite unde de șoc în piața criptomonedelor.

Miliarde de dolari s-au evaporat în doar câteva zile, iar fondatorul platformei este acuzat că ar fi transferat banii clienților într-o altă companie, tot a sa, și i-ar fi folosit pentru investiții riscante. O poveste aproape incredibilă, care a zdruncinat o piață de 800 de milarde de dolari și a îngenuncheat cele mai puternice criptomonede.

Sam Bankman Fried – Regele Criptomonedelor

La doar 30 de ani, Sam Bankman Fried și-a câștigat numele de Regele Criptomonedelor, după ce a fondat una dintre cele mai de succes platforme de tranzacționare cripto din lume, utilizată de 1.200.000 de oameni.

Considerat un geniu al matematicii, Sam Bankman Fried a absolvit MIT, însă a devenit popular pentru excentricitățile sale.

Locuia împreună cu 10 angajați ai companiei într-un penthouse estimat la zeci de milioane de dolari, juca jocuri video chiar și atunci când era invitat în emisiuni și spunea că vrea să doneze sute de milioane de dolari. Totul s-a năruit pe 11 noiembrie, când platforma sa, FTX, a cerut falimentul iar el și-a pierdut peste 90% din avere, probabil cea mai mare pierdere din istorie.

Începutul declinului

Platforma a fost acuzată că foloșește banii utilizatorilor pentru investiții riscante. Evaluată la 32 de miliarde de dolari și una din cele mai mari din lume, FTX s-a confruntat cu un val de neîncredere iar oamenii au început să își retagă banii. În scurt timp, nu a mai putut rezista iar efectele se văd în întreaga piață cripto.

Cele mai cunoscute criptomonede, Bitcoin și Ethereum, au scăzut puternic iar încrederea în piață a fost zdruncinată, poate chiar ireversibil, spun unii analiști.

Antony Abell, CEO și cofondator TPX Property Exchanges: „Da, industria a fost puțin afectată. Poate că este probabil un lucru destul de bun pentru noi, cei care suntem în industrie de ceva timp. Ne place destul de mult atunci când ciclul hype se încheie și începe munca adevărată. În multe feluri, unii dintre noi au această viziune, o viziune de lungă durată asupra industriei. Așadar, este un lucru bun că aceste lecții sunt învățate. Dar, fără îndoială, pe termen lung, investitorii particulari vor avea de suferit. Dar acest lucru nu face decât să ne inspire pe noi toți cei care lucrăm în acest sector, să continuăm să ne concentrăm cu adevărat asupra asigurării faptului că aceste sisteme funcționează la un nivel adecvat de administrare, transparență, încredere, reglementare.”

Frances Coppola, analist financiar: „Nu cred că sumele care se pierd sunt de natură să aibă un impact asupra Wall Street-ului în ansamblu sau asupra fondurilor de pensii ale oamenilor. A doua categorie de persoane este cea care mă îngrijorează mult mai mult, și anume clienții obișnuiți ai pieței bursiere. FTX și-a propus să atragă micii comercianți, comercianții de retail, oamenii obișnuiți. A încurajat oamenii obișnuiți să își depună salariile în conturi la bursă și apoi să schimbe o parte din acestea în criptomonede sau în orice altceva. Acești oameni sunt cei care riscă să piardă aproape toate fondurile pe care le-au depus la bursă și despre care aveau motive să creadă că sunt păstrate pur și simplu pentru ei și că nu sunt puse în pericol. Iar eu am mult mai multă simpatie pentru acei oameni.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE