Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proprietățile imobiliare din Metavers se vând pe milioane de euro. Cum au ajuns terenurile virtuale să valoreze atât de mult

Imobilul din metavers – teren sau structuri într-un mediu virtual – nu este, în realitate, nimic mai mult decât pixeli pe ecranul unui computer, însă valoarea sa este în creștere.

Terenul virtual poate fi construit pentru a crea experiențe care se pretează pentru publicitate, marketing, socializare și divertisment. Tipurile de proprietăți care sunt construite în acest mediu virtual includ sedii corporative, panouri publicitare și cazinouri, în care jocurile pot fi jucate online prin avatare 3D. Valoarea fiecărui teren depinde de experiența pe care o oferă, precum și de alți factori, cum ar fi capacitatea de colectare, popularitatea platformei.

Când Facebook a anunțat că își va schimba numele în Meta în iunie 2022, semnalând interesul său pentru metavers, valoarea imobiliară digitală a crescut și se estimează că va crește în continuare cu 31% rata de creștere anuală compusă (CAGR) din 2022 până în 2028, conform datelor recente ale pieței de la MetaMetrics Solutions.

Decentraland este un prim exemplu al potențialului investițiilor imobiliare. Directorul de creație al Fundației Decentraland, Sam Hamilton, spune: „Când am vândut prima dată teren, totul a fost vândut cu 20 USD [20,50 EUR] un pop și l-am vândut pe tot. Acum, cred că cel mai ieftin pe care îl puteți cumpăra este de 3.500 USD [3.591 EUR]. Deci, puteți vedea că speculanții au făcut deja mulți bani.”

În 2021, un teren digital de 116 parcele din Decentraland s-a vândut pentru o valoare record de 2,49 milioane de euro în criptomonede. Cumpărătorul, Tokens.com, a cumpărat proprietatea din inima districtului Fashion Street din Decentraland pentru a facilita expansiunea companiei în industria modei digitale.

„Nu terenul în sine este important, ci experiența pe care o construiești deasupra acelui teren”, explică Hamilton.

„La fel ca în lumea reală, diferite părți ale Decentralandului, diferite părți ale orașului, sunt mai solicitate decât altele - cum ar fi unde sunt toate cluburile de noapte sau unde sunt toate cazinourile - dacă vă puteți parca experiența acolo, este mult mai valoros decât în ​​altă parte de pe hartă.”

În total, Decentraland a înregistrat vânzări de 514 milioane de euro în 2021, iar această cifră este de așteptat să depășească 1 miliard de euro în 2022.

În septembrie, în Emiratele Arabe Unite, Dubai Metaverse Assembly, de două zile, a reunit peste 300 de experți pentru a discuta despre oportunitățile din mediul virtual. Strategia metaversă principală a Dubaiului urmărește să creeze 40.000 de locuri de muncă și să adauge peste 4 miliarde de euro la economia emiratului în următorii cinci ani.

Alte tehnologii viitoare dezvăluite la adunare au inclus o nouă cască VR (realitate virtuală) care urmează să fie lansată în acest an și un instrument lingvistic care facilitează traducerea instantanee în metavers. În plus, Meta este setat să introducă o mănușă haptică care va permite utilizatorilor să experimenteze metaversul fizic. Purtarea mănușii va permite utilizatorilor să mute piesele de șah într-un joc de masă, de exemplu, sau chiar să cânte la chitară la o lecție de muzică.

Metaversul este încă un concept tânăr, dar cu progrese și investiții rapide.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE