Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prăbușirea FTX. Naomi Osaka, Gisele Bündchen, Tom Brady și Stephen Curry, dați în judecată pentru promovarea criptomonedelor

Americanii care au investit în criptomonede și au ajuns păgubiți îi dau în judecată pe fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, și alte nume celebre care au promovat investițiile în cripto. Printre ele se numără fundașul NFL (National Football League) Tom Brady, supermodelul Gisele Bündchen, comediantul Larry David, starul NBA Stephen Curry și vedeta de tenis Naomi Osaka.

Lipsesc cel puțin un milliard de dolari din fondurile clienților

Conturile FTX cu randament au fost valori mobiliare neînregistrate care au fost vândute illegal în Statele Unite, se arată în acțiunea colectivă propusă și depusă marți la Miami, potrivit Euronews Next.

FTX a intrat în faliment și se confruntă cu controlul autorităților americane pe fondul rapoartelor conform cărora active ale clienților în valoare de 10 miliarde de dolari au fost transferate de la FTX la compania de tranzacționare a lui Bankman-Fried, Alameda Research.

Cel puțin un miliard de dolari din fondurile clienților lipsesc, au declarat surse pentru Reuters.

Investitorii au suferit daune de miliarde de dolari

Atunci când bursa de criptomonede s-a prăbușit, investitorii americani au suferit daune de 11 miliarde de dolari, se arată în proces.

Procesul cere daune de la Bankman-Fried și de la 11 sportivi și celebrități care au promovat FTX, inclusiv comediantul Larry David, creatorul serialelor „Seinfeld” și „Curb Your Enthusiasm”.

David a jucat într-o reclamă pentru FTX difuzată în timpul Super Bowl din 2022, în care a portretizat personaje fictive care respingeau inovații importante de-a lungul istoriei și care se încheia cu mesajul „Nu ratați Crypto”.

Fundașul NFL Tom Brady, vedeta de tenis Naomi Osaka și echipa profesionistă de baschet Golden State Warriors sunt, de asemenea, inculpați în proces.

Reprezentanții lui Bankman-Fried, Brady, Osaka, David și Golden State Warriors nu au răspuns imediat miercuri la solicitările de comentarii. John J. Ray III, noul director executiv al FTX, care nu este menționat ca inculpat în proces, a refuzat să comenteze acuzațiile.

Kim Kardashian a fost acuzată în trecut

Investitorii și Comisia pentru valori mobiliare și burse din SUA au urmărit anterior celebrități pentru că au promovat în mod înșelător criptomonedele.

În februarie, vedeta de televiziune de tip reality show Kim Kardashian a fost de acord să plătească 1,26 milioane de dolari către Comisia Americană pentru Valori Mobiliare și Burse pentru a soluționa acuzațiile potrivit cărora nu a dezvăluit că a fost plătită pentru promovarea jetoanele EthereumMax. Ea nu a recunoscut că a comis o infracțiune.

Investitorii privați au dat-o în judecată și pe Kardashian și pe alții pentru rolul lor în promovarea token-urilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE