Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Construirea „Orașului Bitcoin”, tot mai departe de realitate

La un an după ce El Salvador a adoptat Bitcoin ca mijloc de plată legal, zona în care ar fi trebuit să fie construit primul oraș al criptomonedelor din lume are în continuare problemele din cauza pieței incerte, potrivit Euronews Next.

Experiment prea riscant pentru o țară săracă

Președintele Nayib Bukele a promis că „Orașul Bitcoin” va fi un paradis fiscal pentru investitorii și minerii de criptomonede. Acesta va fi echipat cu un aeroport, zone rezidențiale și comerciale și o piață centrală proiectată ca un simbol Bitcoin, vizibil de la înălțime.

La o vizită recentă în zona aflată la umbra vulcanului Conchagua, în estul țării din America Centrală, Reuters nu a găsit niciun utilaj greu, muncitori sau materii prime care să indice vreun progres în construirea acestui grandios simbol al bitcoinului.

Valoarea în scădere a Bitcoin a devenit o problemă și a îndepărtat investitorii. Criptomoneda a coborât sub 20.000 de dolari.

„Acest experiment a fost foarte riscant, prea riscant pentru o țară săracă. S-a văzut că (Bitcoin) este un activ financiar foarte speculativ și foarte variabil”, a declarat Oscar Picardo, director al Institutului de Știință, Tehnologie și Inovare de la Universitatea privată Francisco Gavidia.

Speranțe mari în Bitcoin

Când El Salvador, una dintre cele mai sărace țări din America Latină, a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată, la 7 septembrie 2021, criptomoneda avea o valoare de aproape 47.000 de dolari.  Un an mai târziu, valora mai puțin de jumătate, iar marți se tranzacționa la aproximativ 19.770 de dolari.

Bukele spune că politica sa privind Bitcoin a atras investiții, a redus comisioanele bancare la zero, a crescut turismul și a promovat incluziunea financiară. Scăderea valorii criptomonedei a ridicat riscul financiar al țării, și a îngreunat căutarea de fonduri pentru a plăti 1,6 miliarde de dolari  din obligațiunile suverane scadente în 2023 și 2025.

Fondul Monetar Internațional a cerut El Salvador să anuleze statutul Bitcoin ca mijloc legal de plată, invocând preocupări financiare, economice și juridice.

Nici președinția, nici ministerul de finanțe nu au dorit să împărtășească cifrele privind utilizarea Bitcoin prin intermediul portofelului digital Bitcoin al guvernului, Chivo.

Dar un sondaj realizat de Biroul Național de Cercetare Economică (NBER), un ONG cu sediul în SUA, a constatat că doar 20% dintre salvadorienii care au descărcat aplicația Chivo au continuat să o folosească după ce au cheltuit cei 30 de dolari pe care guvernul i-a oferit drept credit gratuit, pentru a promova utilizarea acesteia.

Studiul indică faptul că marea majoritate a descărcărilor Chivo au avut loc în 2021, mai exact în septembrie, și că aproape nicio descărcare nu a avut loc până acum în 2022.

În teorie, națiunile în curs de dezvoltare precum El Salvador sunt candidații ideali pentru adoptarea criptomonedelor, din cauza dependenței continue de numerar și a unei populații în mare parte nebancarizate.

Oamenii nu vor să accepte Bitcoin

Potrivit raportului din aprilie, „Bitcoin nu este utilizat pe scară largă ca mijloc de schimb” deoarece utilizatorii „nu îl înțeleg, nu au încredere în el, nu este acceptat de întreprinderi, este foarte volatil și implică comisioane ridicate”.

În ciuda legii salvadoriene care impune tuturor companiilor să accepte criptomonedele, doar 20% dintre acestea fac acest lucru, potrivit sondajului în care au fost intervievate 1.800 de gospodării salvadoriene.

Guvernul i-a încurajat pe salvadorienii care lucrează în străinătate să trimită bani acasă prin intermediul portofelului guvernamental Chivo sau al altor portofele private, fără a percepe comisioane. Cunoscute sub numele de remitențe, aceste transferuri din străinătate reprezintă 26% din PIB-ul țării din America Centrală, unul dintre cele mai mari procente din lume.

Potrivit statisticilor băncii centrale, între septembrie 2021 și iunie 2022, țara a primit aproape 6,4 miliarde de dolari în remitențe, iar mai puțin de 2% au fost transferate prin portofele digitale de criptomonede.

Ca și în cazul utilizării Bitcoin, guvernul împărtășește puține detalii despre „Orașul Bitcoin”. Viitorul său pare din ce în ce mai incert, deoarece emiterea „obligațiunilor Bitcoin”, despre care Bukele a spus că ar urma să sprijine construcția orașului, a fost amânată în urma prăbușirii criptomonedei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE