Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criptomoneda Bitcoin a înregistrat la finalul zilei de luni o cădere brutală, ajungând pentru scurt timp la sub 30.000 de dolari pentru prima dată din iulie anul trecut. Chiar dacă marți situația s-a îmbunătățit ușor, cea mai importantă criptomonedă a ajuns acum la mai puțin de jumătate din valoarea ei din noiembrie, când ajunsese la aproape 69.000 de dolari.

Scăderi similare au înregistrat și alte criptomonede, printre care Ether și BNB, în timp ce volumele de tranzacționare s-au redus pe principalele burse, notează times.com. În acest context, unii experți vorbesc despre o „iarnă cripto”, în care remarcabila creștere a acestui sector va fi înlocuită de o perioadă prelungită de contracție.

Experții sunt de părere că scăderea criptomonedelor este cauzată de o combinație de factori, care pornesc de la stabilitatea piețelor financiare și ajung până la măsurile avute în vedere pentru regularizarea acestui domeniu.

Adepții criptomonedelor au sperat vreme îndelungată că natura independentă a acestora le va face rezistente în fața inflației și a crizelor. Cum Bitcoin nu are un emitent central și nici nu există vreo autoritate care să controleze această monedă, nu puțini au fost cei convinși că această independență îi va garanta menținerea valorii în perioadele de criză economică, de război sau de schimbări majore la nivel politic.

Iluzia independenței

Numai că ultimii doi ani au demonstrat că acest lucru este fals. Bunăoară, când pandemia de coronavirus a zdrobit piețele financiare în martie 2020, și Bitcoinul a fost puternic afectat, scăzând cu 57%.

Piețele, inclusiv cea a criptomonedelor, și-au revenit apoi și chiar au crescut, însă unii analiști sunt de părere că acest lucru s-a produs în urma unui cumul de factori, printre care veniturile disponibile și banii injectați de guverne pentru atenuarea efectelor pandemiei.

În ultima perioadă, inflația a determinat mai multe bănci centrale să majoreze ratele dobânzilor, iar investitorii sunt foarte sensibili la astfel de schimbări.

În plus, criptomonedele sunt în mod inerent volatile. Și numărul persoanelor care investesc la un anumit moment în bunuri cripto este variabil.

Îngrijorările legate de posibile noi reglementări, dar și cele care vizează potențiale breșe de securitate își spun, la rândul lor, cuvântul.

Conform unor analiști, cea mai recentă prăbușire a Bitcoin ar fi legată și de semnele de slăbiciune date de așa-numitele stablecoins - monede cripto mai sigure. TerraUSD, una dintre cele mai importante, a înregistrat o scădere la începutul acestei săptămâni, fapt ce i-a îngrijorat pe investitori.

Deși este greu de anticipat cât de dese vor fi turbulențele de pe piața valorilor cripto, specialiștii continuă să creadă că acest sector își va menține tendința de creștere din ultimul deceniu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE