Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elon Musk dă în judecată OpenAI. Acuză compania condusă de Sam Altman că a pus profitul mai presus de umanitate

Miliardarul Elon Musk a dat în judecată compania OpenAI, creatorul chatbotului ChatGPT, directorul executiv al acesteia, Sam Altman, deoarece creatorii softului au abandonat misiunea inițială de a dezvolta inteligența artificială pentru binele public, fără a face profit, relatează agenția Reuters.

Potrivit datelor depuse în instanță joi, Sam Altman și Greg Brockman, cofondatorul OpenAI, l-au cooptat inițial pe Elon Musk pentru a dezvolta o companie nonprofit și un soft open source.

Prin faptul că și-a schimbat strategia pentru a face profit, compania finanțată de Microsoft a încălcat contractul, au precizat avocații lui Elon Musk în procesul intentat în San Francisco. Mai mult, apărătorii mai susțin că OpenAI a păstrat ”strict secret” conceptul GPT-4, cel mai avansat model de inteligență artificială.

Reprezentanții OpenAI, Microsoft și Musk nu au răspuns solicitărilor de a face publice puncte de vedere pe această temă, notează Reuters.

Elon Musk a cofondat OpenAI în 2015, însă s-a retras din consiliul de administrație al companiei în 2018. El conduce, de asemenea, producătorul de mașini electrice Tesla și producătorul de rachete SpaceX, iar în octombrie 2022 a cumpărat platforma Twitter pentru 44 de miliarde de dolari.

În 2023, antreprenorul Sam Altman a fost concediat de fostul consiliu de administrație al OpenAI, care a declarat că a încercat să apere misiunea companiei de a dezvolta inteligență artificială în beneficiul umanității. Ulterior, Altman a revenit în companie cu un nou consiliu..

OpenAI vrea să numească mai mulți membri noi în consiliul de administrație în luna martie, a scris joi Washington Post.

ChatGPT, chatbotul de la OpenAI, a devenit aplicația software cu cea mai rapidă creștere din lume în șase luni de la lansarea sa în noiembrie 2022. De asemenea, a declanșat lansarea unor chatbots rivali de la Microsoft, Alphabet și o serie de startup-uri care au profitat de această ascensiune pentru a obține finanțări de miliarde de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE