Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Programul ”Noua Casă” 2024. Care sunt avantajele și dezavantajele proiectului de creditare

2023 a fost anul în care românii au amânat cumpărarea unei locuințe, din cauza costurilor mari ale creditelor.

Nici programul “Noua Casă”, cunoscut pentru condițiile mai permisive, nu a mers mai bine, a fost în scădere comparativ cu 2022.

E posibil ca nici anul acesta să nu vedem o apetență crescută pentru astfel de credite, mai ales în condițiile în care statul pune la dispoziție un buget redus. În 2024, plafonul de garanții are o valoare de 1 miliard de lei, cu jumătate de miliard mai puțin decât în 2023.

Iată condițiile pentru un credit prin programul Noua Casă

În primul rând, trebuie să câștigați în jur de 5.400 lei, cel puțin. Față de 2023, venitul minim necesar s-a majorat cu aproximativ 200 de lei.

Cine dorește să ia un astfel de credit trebuie să aducă un avans de minimum 5% pentru locuințele care costă sub 70.000 de euro sau de minimum 15% pentru prețuri cuprinse între 70.000 euro și 140.000 de euro, potrivit calculelor Finzoom.ro.

Sunt modificări și la capitolul costuri: s-a redus comisionul de administrare la jumătate, iar onorariile notariale sunt mai mici cu 30% pentru contractele de vânzare-cumpărare și pentru celelalte acte care se încheie.

”Singurul avantaj a rămas avansul de doar 5% pentru creditele și proprietăți, pentru proprietățile până în 70.000 euro, pentru că peste 70.000 euro proprietatea avem un avans de 15% la fel ca la creditele ipotecare oferite de bănci. Este un avantaj, între ghilimele, pentru că, așa cum știm, cu cât ai un avans mai mare, cu atât promus mai puțin.

Așa cum am văzut în ultimii, în ultimii doi-3 ani dobânzile au crescut foarte mult și atunci au dat peste cap bugetul familiei celor care erau împrumutați cu dobândă variabilă versus creditele ipotecare oferite de bănci, care au o dobândă fixă introductorie, care este chiar mai mică decât indicii RCC și alo bor și adică până în 6% pentru doi-3 ani, ceea ce îți de o o siguranță și un o ușurință de a plăti mai mai bună pentru început.”, a declarat Irina Chitu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE