Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Programul Noua Casă. Care sunt veniturile pe care trebuie să le ai ca să îți poți lua un credit pentru locuință

Salariul minim a crescut începând cu 1 ianuarie 2023, însă odată cu el au crescut și dobânzile creditelor bancare, atât cele bazate pe ROBOR, cât și cele calculate în funcție de IRCC.

Astfel, românii care doresc să își achiziționeze un imobil care nu depășește suma de 70.000 de euro, trebuie să plătească un avans de cinci procente, iar pentru cei care ajung la suma de 140.000 de euro, un avans de 15%.

Care sunt condițiile de eligibitate

Întâi de toate, trebuie să vedem care sunt condițiile de eligibitate. Astfel, beneficiarul programului, care este persoană fizică, trebuie să îndeplinească următoarele condiții.

a) la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;

b) achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;

c) are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Potrivit statisticilor făcute de finzoom.ro, pentru o locuință de 70.000 de euro, cu credit de 66.500 de euro, rata lunară este de 2.373 de lei. Rata trebuie să nu depășească 45% din salariu, deci vorbim de un venim minim necesar de 5.273 de lei. Un salariu de peste 5.000 de lei net, pe lună.

Pentru o locuință de 140.000 de euro avansul e mai mare, dar și rata lunară: peste 4.246 de lei.

Cu un grad de îndatorare de cel mult 45%, venitul lunar trebuie să fie cel puțin 9.436 de lei net.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE