Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce există o zi națională a ciorbei? Istoric culinar: Ciorba ne este clar identitară

De ce nu ar exista o zi națională a ciorbei? Este o întrebare la care au dat un răspuns istorici și antropologi culinari, prezenți la un eveniment delicios și care are în centrul atenției chiar ciorba, felul de mâncare nelipsit de pe mesele celor mai mulți români.

La 50 de kilometri de București, la Balta Sfântu Gheorghe, comuna Băneasa. Aici, o echipă de pasionați de gastronomie românească a pus la cale o zi națională neașteptată: Ziua națională a Ciorbei. Din loc în loc, pofticioșii dau de câte un ceaun în care se intuiește deja, după miros, un borș zdravăn de pește.

Evenimentul este, așa cum spun organizatorii, dedicat ciorbagiilor și amatorilor de experiențe culinare inedite.

Ce ingrediente conține o ciorbă sănătoasă?

Cezar Ion, jurnalist: ”Savanții au păreri împărțite, cu privire la rețetă. După părerea mea, nu ar trebui să lipsească borșul, legumele, smântână. Ardei iute, dacă se poate murat, iar dacă nu se poate, să fie roșu.”

Adriana Sohodoleanu, antropolog culinar: Cred că ciorba e unul dintre alimentele cu cel mai mare impact asupra memoriei noastre afective. E bunica, e mama, e vreo mătușă sau o soră mai mare, care se joacă cu cei mici și-i hrănește. Ciorba e alături de noi cam oricând avem nevoie de puțin confort. Nu e doar combustibil, că e apă lungă și ne umple stomacul, ci ne și lecuiește, ne face bine. Mă gândesc la ciorba de găină care ne pune pe picioare.

Atmosfera creată pe malul Bălții Sfântu Gheorghe te întoarce în lumea satului, la bunici: gâște, un curcan impresionant, legume cât vezi cu ochii și, mai ales, arome care-ți fac o uriașă poftă de mâncare. Imposibil să nu poftești!

Cosmin Dragomir, Istoric culinar: Ciorba ne este clar identitară. Și o spun și o să o repet. Firescul ei ne face să o ignorăm, dar o mâncăm în fiecare zi. Avem sute de variațiuni de rețete și, de multe ori, supa aia clară, zama, e folosită și să te întremezi, când ești bolnav sau e cea mai importantă masă în familie, de duminică, de după liturghie, și vorbesc de o istorie de 300 de ani.

Iar, dacă vreți să aflați mai multe despre magia dintr-o oală cu supă, vă recomandăm o carte care vă va schimba cu siguranță părerea despre câte tipuri de ciorbe există în România: Zămuri, supe, zupe și năcreli.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE