Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cozonacul, desertul perfect de sărbători. Tot mai mulți români aleg să cumpere cozonaci, decât să îi facă

Umpluți cu mac, nucă sau ciocolată, însiropați sau clasici, cozonacii nu vor lipsi de pe mesele românilor. Cum au rămas doar câteva zile până la Crăciun, în patiserii și în cofetării se lucrează cu spor, iar în laboratoare de dulciuri, cuptoarele nu se mai răcesc. Mii de tăvi cu deliciosul desert sunt pregătite acum pentru a fi livrate celor care nu se încumetă să prepare acasă cozonacul.

Cei mai căutați sunt cozonacii umpluți generos

La o patiserie din Constanța lista comenzilor pentru cozonaci a fost deschisă în urmă cu o lună. În doar 3 zile sute de cozonaci au ieșit din cuptoare. Zeci de kilograme de făină, ouă, drojdie și stafide se învârt în malaxoare.

Violeta Farapon, patiseră: ”Se frământă exact ca la mama acasă, se lasă drojdia la crescut, cu zahărul, se face maia, apoi se pune restul de zahăr, ouăle, laptele praf, aici facem compoziția.”

În tot acest timp, alți zeci de cozonaci se rumenesc în cuptoarele încinse. 45 de minute este timpul mediu de coacere, iar temperatura optimă este de aproximativ 180 de grade Celsius. În aceste zile, cei mai căutați sunt cozonacii umpluți generos cu de toate, adică nucă, stafide, cremă de cacao și rahat, presărați cu mac, zahăr și susan.

Patiserii recunosc însă că pe lângă ingredientele tradiționale, rețetele conțin și mici secrete, fără de care cozonacii nu ar mai fi la fel de  mari și pufoși. În această perioadă, un cozonac tradițional se vinde în patiserii cu prețuri cuprinse între 35 și 50 de lei.

Mii de cozonaci vânduți înainte de Crăciun

Reporter: ”Care a fost recordul de cozonaci vânduți de Crăciun?”

Mircea Pamfilea, administrator patiserie: ”Între 3 mii și 3.500 vânduți în decurs de 4-5 zile, cu tot cu cele dinaintea Crăciunului.”

Putem spune că vremurile în care cozonacii erau făcuți de gospodine acasă s-au dus. Din lipsă de timp sau pur și simplu din comoditate, cei mai mulți români preferă să cumpere cozonacul din magazine, gata făcut.

Clientă: ”Situația e de așa manieră că suntem la muncă și e mai dificil, preferă să  venim aici e mai simplu, mai ușor de achiziționat.”

Cei care nu și-au făcut încă lista pentru dulciurile de sărbători mai au la dispoziție și ziua de ajun pentru cumpărături, când în patiserii se va lucra pentru toate comenzile să fie onorate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE