Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cancelarul Austriei, opozant al intrării României în Schengen, discurs electoral la București: Să luăm în serios temerile privind migrația ilegală

Cancelarul austriac Karl Nehammer, unul dintre principalii opozanți ai intrării României în spațiul Schengen, a vorbit în a doua zi a Congresului Partidului Popular European (PPE) despre nevoia de protejare a granițelor externe ale Uniunii Europene din cauza migrației ilegale. Acesta este, de altfel, unul dintre motivele invocate de Austria pentru a refuza extinderea spațiului de liberă circulație, cu toate că România a luat măsuri pentru a combate fluxul migrației. De asemenea, migrația este temă frecvent invocată în campania electorală de partidul condus de șeful Guvernului de la Viena în anul electoral 2024.

Invitat la Congresul PPE de la București, Karl Nehammer a precizat că aderarea Austriei la Uniunea Europeană a fost ”cea mai bună decizie luată vreodată”.

”Când ne gândim la rolul UE, nu trebuie să uităm faptul că este cel mai de succes proiect de pace de pe continentul nostru pentru sute de milioane de oameni.

Avem încă o dată război pe teritoriul european. Federația Rusă a atacat Ucraina și a fost corect ca UE să fie alături de poporul ucrainean. Noi îi vom sprijini în continuare. Austria este un stat neutru, dar neutralitatea nu înseamnă să nu ai o opinie, o poziție.

Războiul este o crimă și sancțiunile sunt necesare. Solidaritatea și asistența pentru Ucraina sunt o datorie umană”, a precizat cancelarul austriac.

Karl Nehammer: UE se află într-o poziție dificilă. Avem o concurență acerbă”

De asemenea, Karl Nehammer a subliniat că ”2024 va fi un an istoric”, cu ”multe alegeri de făcut”.

”UE se află într-o poziție dificilă. Avem o concurență acerbă, dacă ne uităm la SUA, China, America Latină. Trebuie să ne facem temele. Trebuie să vedem cum putem să îmbunătățim această Uniune, această Europă”, a spus șeful Executivului de la Viena.

Cancelarul Austriei: În UE partidele se radicalizează. Este datoria noastră să luăm în serios temerile

”La aceste alegeri, miza este foarte mare. Vedem că în UE partidele se radicalizează atât cele de stânga, cât și cele de dreapta. Acest lucru nu este bun pentru UE.

Este datoria noastră să luăm în serios temerile și preocupările cetățenilor noștri.

Cum putem să le dăm o lume mai bună? Prin politici credibile, arătându-le că noi suntem capabili să continuăm pe această cale, că luăm preocupările oamenilor în serios, mai ales migrația ilegală”, a mai precizat Nehammer.

Karl Nehammer: ”Finlanda este amenințată de migrația ilegală din Federația Rusă”

Nouă ne trebuie apărare la granițele externe. Colegul meu finlandez a spus: «Finlanda este amenințată de migrația ilegală din Federația Rusă»

Trebuie să luăm aceste preocupări în serios și trebuie să luăm în serios granițele externe și să oferim asistență la graniță.

Acele granițe au nevoie de finanțare pentru a asigura protecția lor. Au nevoie de proceduri de azil rapide implementate. Trebuie să ne asigurăm că cei care se află ilegal pe teritoriul UE sunt repatriați”, a mai menționat cancelarul austriac.

Cancelarul Austriei: Războiul nu este doar prezent pe teritoriul european

”Avem încă o sarcină: războiul nu este doar prezent pe teritoriul european, ci și în Orientul Mijlociu, de aceea lupta împotriva terorismului trebuie să fie luată în serios.

Lupta împotriva crimei organizate trebuie luată în serios și lupta împotriva teroriștilor, islamiștilor, radicalilor.

Trebuie să abordăm cu seriorizatate aceste teme. Avem nevoie de securitate pentru că aceasta este baza libertății.

Oamenii au temeri în astfel de vremuri. Noi trebuie să ne implicăm în lupta pentru securitate și în UE”, a punctat Nehammer.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE