Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ursula von der Leyen, în a doua zi a Congresului PPE la București: Pacea din UE întâmpină provocări / Trebuie să creștem capacitatea de apărare

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a vorbit la Congresul PPE la București, desfășurat și joi la Romexpo. Candidata Partidului Popular European la preşedinţia Comisiei Europene a declarat, printre altele, că pacea din interiorul UE este amenințată ca „niciodată înainte”, că Vladimir Putin este urmărit pentru crime de război şi că există un tribunal la Haga care îl aşteaptă.

Ursula von der Leyen, la Congresul PPE la București: „Când Europa este unită, putem muta munții”

Ursula von der Leyen și-a început discursul de astăzi mulțumind pentru găzduire, susținând că este o mare onoare să fie la Congresul PPE de la București și să aibă sprijinul celui mai mare partid european, Partidul Popularilor Europeni.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Prieteni, când eram copil, crescând în Belgia, tatăl meu vorbea adesea despre Europa de parcă făcea parte din familia noastră. El spunea că Europa este ceva foarte prețios, că trebuie să avem grijă de ea și că e tot ce avem. (...) Nu înțelegeam tot timpul ce spune. Astăzi, sunt eu cea care le spune aceeași poveste copiilor mei: le spun că bunicul lor avea 15 ani când s-a terminat al Doilea Război Mondial. El a fost martor a ceea ce înseamnă ura împotriva minorităților, ceea ce înseamnă lipsa libertății de opinie, a drepturilor fundamentale... Generația lui a crescut în lipsa unui stat de drept. (...) Iar apoi a apărut ideea unei Europe unite. În 1957, el a fost martorul înființării Comunității Europene, de către cei șase membri. (…)

Astăzi, prieteni, tatăl meu ar fi atât de emoționat și de mândru de ceea ce noi am reușit să construim împreună. 27 de state membre UE, cu mai mult de 450 de milioane de oameni, toți trăind în pace, iar PPE a fost pionierul acestui vis european și cred, prieteni, că putem fi foarte mândri de asta. Noi, cei din PPE, ne-am zbătut pentru valorile care ne reprezintă. Credem în statul de drept, în respectul pentru drepturile omului. Credem că oamenii trebuie să trăiască în pace și libertate. Credem într-o economia socială de piață. Credem că accesul la un sistem de sănătate și de educație nu este un privilegiu, ci este un drept al tuturor. Copiii noștri ar trebui să alerge fără griji oriunde în natură, la locurile de joacă, într-un mediu sănătos, fie că ei cresc în cele mai mari orașe sau la sate și, mai presus de toate, noi credem în demnitatea fiecărei ființe umane. (…) Pentru asta ne vom lupta în aceste alegeri.

Lumea, astăzi, e un loc mai periculos decât a fost vreodată. Agresiunea rusească încearcă să șteargă de pe hartă Ucraina. Războiul a intrat în cel de-al treilea an. Vedem potențialul creșterii unei ligi de dictatori. (…) Iar aici, acasă, vedem cum prietenii lui Putin încearcă să ne rescrie istoria și să ne fure viitorul. (…) Pacea din interiorul UE întâmpină provocări ca niciodată înainte. De către populiști, de naționaliști, de către demagogi, fie că sunt din extrema dreaptă sau extrema stângă (…), denumirile lor sunt diferite, dar scopul e același: vor să ne zguduie valorile și să distrugă Europa, dar noi, PPE, nu vom permite asta.

Suntem pentru Europa, pentru Ucraina, pentru statul de drept.

Să ne uităm la ultimii cinci ani. Când Europa este unită, putem muta munții (...) Am trecut peste o pandemie globală (...), am repus pe picioare economia ajunsă pe marginea recesiunii, împreună luptăm împotriva schimbărilor climatice”, a spus Ursula von der Leyen, în cea de-a doua zi a Congresului PPE ținut la București.

Europenii decid cine vine în Europa şi în ce condiţii, nu reţelele de contrabandişti şi traficanţii, a mai adăugat șefa CE.

„Împreună am livrat prin Pactul privind migraţia şi azilul. Am întărit frontierele europene şi vom continua să facem asta. Și, prieteni, pentru a fi foarte clar, ne-am îndeplinit obligaţiile internaționale în trecut, o facem și astăzi şi o vom face şi pe viitor. Dar noi, europenii, decidem cine vine în Europa şi în ce circumstanțe, şi nu reţelele de crimă organizată şi traficanţii”, a precizat Ursula von der Leyen, referindu-se la transferul solicitanţilor de azil către ţările terţe, prevăzut în manifestul PPE adoptat miercuri în unanimitate.

Ursula von der Leyen, la Congresul PPE de la București: Trebuie să creștem semnificativ capacitatea industrială de apărare

UE trebuie să mărească semnificativ capacitatea industrială de apărare în următorii cinci ani, iar pentru asta este nevoie de sporirea cheltuielilor, a adăugat preşedinta Comisiei Europene, cea care a cerut de curând și înființarea unui post de comisar european pentru Apărare.

„Securitatea în Europa înseamnă, de asemenea, să facem mai mult pentru propria noastră apărare. Trebuie să ne creştem semnificativ capacitatea industrială de apărare în următorii cinci ani. Iar în centrul acestui lucru trebuie să fie un principiu simplu: Europa trebuie să cheltuiască mai mult, mai eficient şi trebuie să cheltuiască bani europeni. Iar asta ne va ajuta să acoperim nevoia urgentă de a reaproviziona şi de a moderniza forţele armate ale statelor membre. Şi să susţinem în continuare Ucraina”.

În ceea ce îl privește pe Vladimir Putin, există un tribunal care îl aşteaptă, a mai spus ea în același discurs.

„Putin este responsabil pentru moartea lui Alexei Navalnîi. Şi a fost incredibil să vedem curajul celor care au participat la înmormântarea lui. (...) Putin este urmărit pentru crime de război şi va fi judecat. Există un tribunal de război la Haga care îl aşteaptă, prieteni”, a declarat Ursula von der Leyen, subliniind încă o dată că Europa va fi solidară cu Ucraina atât timp cât este nevoie. „Rusia a distrus clădiri, dar nu a distrus visul Ucrainei de a fi liberă și prosperă și să aibă un loc în inima Uniunii Europene”.

Președinta Comisiei Europene a ridicat și problema partidelor extremiste care amenință siguranța Uniunii Europene. Cu trei luni înaintea alegerilor europarlamentare, extrema-dreaptă rămâne una dintre principalele provocări. Chiar dacă popularii europeni și alianța socialiștilor-democrați conduc în sondaje, analizele arată că populiștii și naționaliștii ar putea câștiga suficiente mandate pentru a influența politicile europene în următorii cinci ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE