Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România ar putea intra în Schengen terestru până la sfârșitul anului. Alina Gorghiu: ”E obligatoriu să vedem acest proiect de țară realizat”

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, s-a declarat optimistă că integrarea României în spațiul Schengen și cu frontierele terestre va avea loc până la sfârșitul anului. În direct la Euronews România, vicepreședintele PNL susține că Austria a transmis un ”mesaj important” prin faptul că membrii delegației sale ”nu au votat împotriva” manifestului Partidului Popular European, adoptat în unanimitate, prin care a fost cerută aderarea cât mai rapidă a țării noastre la spațiul Schengen.

Invitată la studioul special Euronews România de la Congresul PPE din București, Alina Gorghiu a evidențiat că liderii europeni, inclusiv Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, sprijină aderarea României la spațiul Schengen.

”Cel mai important lucru (...) a fost cel legat de România și Schengen. Este obligatoriu să vedem acest proiect de țară realizat până la finalul anului. Cred că mesajul dat de austrieci la rezoluția de ieri, prin faptul că nu au votat împotrivă e unul important.

Dialogul diplomatic trebuie să continue. Presiunea europenilor, presiunea instituțiilor europene asupra austriecilor care trebuie să iasă din cheia politică atunci când vine vorba despre România în spațiul Schengen deplin trebuie să continue.

Sunt optimistă că vom avea o Românie integrată nu doar aerian în spațiul Schengen, ci și terestru până la sfârșitul anului”, a declarat Alina Gorghiu, la Euronews România.

Alina Gorghiu: România păzește aceste granițe ale Europei, ale spațiului Schengen așa cum trebuie

De asemenea, ministrul Justiției susține că ”securitatea Europei poate fi asigurată de România”, prin aderarea la Schengen.

”Securitatea Europei poate fi asigurată de România pentru că România păzește aceste granițe ale Europei, ale spațiului Schengen așa cum trebuie”, a mai precizat Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu, despre discursul Ursulei von der Leyen: ”Fără să ajutăm Ucraina, evident că nu ne putem ajuta pe noi.

De asemenea, Alina Gorghiu a afirmat că discursul rostit de Ursula von der Leyen în cadrul Congresului PPE este unul care ”îți arată direcția în care va merge Comisia Europeană în următorul mandat”.

”Discursul președinței Comisiei EUropene este unul emoțional, dar în același timp e unul care îți arată direcția în care va merge Comisia Europeană în următorul mandat.

A vorbit despre securitate, dar în același timp această securitate este generată de o creștere a bugetului pentru Apărare pe care toate statele din Uniunea Europeană vor trebui să îl aloce. E foarte importantă această dimensiune a securității pentru noi, România, pentru că suntem țară la granița cu Ucraina, la granița cu războiul.

Cu cât Uniunea Europeană va fi mult mai prezentă în alocarea de resurse pentru a pune capăt acestui război pe care l-a declanșat Rusia împotriva Ucrainei, cu atât România este favorizată.

E important ca fiecare stat al UE să înțeleagă că fără să ajutăm Ucraina, evident că nu ne putem ajuta pe noi.

Acest narativ a fost unul constant pe buzele Ursulei von der Leyen și pe buzele celor care au vorbit în cadrul acestui congres”, a mai spus Alina Gorghiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE