Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lasă Austria de înțeles că acceptă aderarea României la Schengen terestru? Analist: Lucrurile avansează, dar să nu așteptăm miracole

Despre ambițiile popularilor europeni, dar și despre șansele României de adera la Schengen și cu frontiera terestră a vorbit, la Euronews România, Ștefan Popescu, analist de politică externă, în contextul Congresului PPE la București.

Ce șanse sunt ca Austria să accepte aderarea României și cu granițe terestre în Schengen

Asta după ce Austria „a schimbat macazul” la Congresul PPE la București. Manifestul care cere aderarea cât mai rapidă a României la Schengen a fost adoptat în unanimitate în cele din urmă după ce delegaţia austriacă a Partidului Popular la putere a renunţat să mai voteze împotrivă.

 „Surpriză la Congresul Partidului Popular European de la Bucureşti. Delegaţia austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spaţiul Schengen. Manifestul a fost adoptat în unanimitate. Acest vot arată că blocajul a fost depăşit şi că, chiar dacă au existat dificultăţi, le vom depăşi şi vom obţine aderarea deplina a României la spaţiul Schengen”, anunța, miercuri, eurodeputatul român Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al PPE, într-un comunicat de presă.

Ștefan Popescu, analist de politică externă: „Iată ce înseamnă un dialog constant și continuu. O schimbare de strategie, care a venit odată cu schimbările operate la șefia ministerelor de interne și ministerelor de externe, unde era o adevărată problemă. Iată ce înseamnă un lobby susținut, iată ce înseamnă prezența lui Nehammer la București, primit cu calm, discutarea problemelor pentru a ajunge la un compromis. Pentru că, referitor la Nehammer, trebuie să înțelegem situația foarte dificilă din punct de vedere electoral. Nu au numai alegeri europene, au și alegeri politice în toamnă, când e foarte posibil ca Nehammer să nu se mai regăsească în Guvern și la șefia Guvernului, bineînțeles, extrema dreaptă fiind favorizată de toate sondajele de opinie”.

„Deci, eu cred că este un aspect pozitiv faptul că, iată, austriecii s-au abținut la votul acelui manifest în favoarea aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație și cu frontierele terestre și, de asemenea, un alt aspect, care arată importanța acestor întâlniri, este dat de diplomația de coridor, i-aș spune, cea care se face în marja acestor întâlniri - iată, Nehammer va merge la Cotroceni, apoi va purta discuții bilaterale cu premierul Marcel Ciolacu. Avem nevoie de această socializare cu partenerii europeni în încercarea de a găsi soluții. Și vedeți că avansează. Nu trebuie să ne așteptăm la miracole, adică la București să fi fost gata proclamată intrarea României cu frontierele terestre, chiar dacă ne dorim acest lucru, dar totuși s-a făcut un pas înainte”, a mai precizat analistul politic Ștefan Popescu, la Euronews România.

Ștefan Popescu, analist de politică externă: „Întotdeauna, rezultatul se obține atât prin discuții bilaterale, dar inclusiv prin această masă critică, covârșitoare, care s-a format cu privire la sprijinul României și Bulgariei pentru intrarea cu frontierele terestre, inclusiv în contextul crizei din Ucraina, al interesului pentru extinderea UE, cred că toate acestea au jucat (n.r. un rol) și, ca o paranteză, cred că nu întâmplător Congresul PPE are loc într-o țară est-europeană, este România pentru a doua oară, a mai avut loc în 2012. Proximitatea cu Ucraina reprezintă și un semnal, un angajament, o atenție spre această parte a continentului a Uniunii”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE