Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România află astăzi dacă plătește despăgubiri în cazul Roșia Montană. Marcel Boloș: ”Urmează să ne formulăm strategia de negociere”

Ministrul Finanțelor a anunțat că vineri se va pronunța decizia în cazul Roșia Montană, iar, în funcție de hotărârea instanței, Guvernul va elabora strategia de negociere. De asemenea, Marcel Boloș a recunoscut că ”perspectiva de a schimba decizia este destul de mică”.

”Am fost înștiințați că în cursul zilei de vineri se va pronunța decizia de către instanța arbitrară internațională. Așteptăm să vedem care va fi această decizie și urmează mai apoi să ne formulăm strategia de negociere și în funcție de cum vor fi coordonatele acestei strategii de negociere vom parcurge etapele necesare pentru a ajunge la un consens cu beneficiarii acelei decizii”, a explicat Marcel Boloș.

Ministrul de Finanțe a precizat că există o cale extraordinară de atac, iar această procedură se desfășoară ”destul de rapid”.

”Este posibilă, dar ea se derulează destul de rapid. Așa sunt uzanțele instanțelor arbitrare internaționale și perspectiva aceasta de a schimba decizia care se va pronunța vineri, în urma discuțiilor cu juriștii, este destul de mică”, a menționat Marcel Boloș, potrivit sursei citate.

6,7 miliarde de dolari, valoarea despăgubirilor dacă România pierde procesul în dosarul Roșia Montană

La sfârșitul lunii februarie, ministrul Finanțelor afirma că valoarea totală a despăgubirilor anunţate în dosarul Roşia Montană, de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, reprezintă o sumă care ”provoacă fiori”.

”Este un proces şi o sumă care îţi provoacă fiori. Noi am analizat cu atenţie cuantumul cheltuielilor care s-au efectuat deja la Roşia Montană şi sigur orice decizie de acest fel este una care pune presiune pe bugetul de stat. Calculele aşa arată, că s-au efectuat cheltuieli care sunt în jur de un miliard de euro.

Deci ne aşteptăm la o decizie, dacă va fi dată în acest sens, care să prevadă despăgubiri la nivelul acesta al sumei care deja a fost investită. Sunt cheltuieli cu documente care s-au efectuat acolo. Poate totuşi avem şi surpriza aceasta a unei decizii nemonetare. Ce înseamnă acest lucru? Că ar putea fi obligat statul român ca să continue exploatarea", a spus Marcel Boloş, la Digi24, conform Agerpres.

Întrebat dacă ar lua în calcul varianta continuării proiectului de la Roșia Montană, ministrul de Finanțe a spus că Guvernul se va supune deciziei pronunțate de instanța internațională.

Termenul-limită pentru pronunțarea deciziei în dosarul Roșia Montană ar fi 12 martie, nu 10 februarie, așa cum au vehiculat autoritățile de la București, a precizat pentru Euronews avocatul Cristian Petruț Vasilache.

La începutul lunii februarie, premierul Marcel Ciolacu a declarat că România se va descurca și în situația în care va pierde procesul cu Roșia Montană Gold Corporation și va fi nevoită să achite despăgubiri de miliarde de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE