Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bucătăria tradițională vs. rețetele de top de pe TikTok. Câți copii mai mănâncă bucate românești

Ce se mai păstrează din bucătăria tradițională românească? Cum este ea percepută de generația TikTok? Cum reușim să stabilim o identitate culinară care să reprezinte România? Despre toate acestea au vorbit specialiști în gastronomie la evenimentul ”Amintiri gustoase”. Mai mult decât atât, chefi bucătari au gătit rețete românești, dar reinterpretate.

Chefi bucătari, experți în gastronomie, consultanți social media și istorici culinari s-au întâlnit la un eveniment, în cadrul căruia, identitatea gastronomică românească a fost tema principală. Participanții au avut ocazia să asiste și la dezbateri despre cum mai arată mâncarea tradițională românească, cum poate fi reinterpretată, ce s-a păstrat din tradiții și cum am putea să construim un brand de țară Gastro.

Rețete tradiționale românești adaptate pentru vremurile actuale

Este doar una dintre temele de discuție de la ”Amintiri Gustoase”, unde un simplu bulz tradițional ciobănesc poate fi transformat în ceva sofisticat.

Mihai Toader, Chef bucătar: E stilul meu, l-am denumit neoromânesc, este mâncare inspirată de pe teritoriul României, dar gătită și făcută prin viziunea mea și ideile luate de prin țară. E o mâncare bazată pe tradițional, dar făcută în stil modern. Nu poți să faci chestii noi, fără lucruri vechi.

Silvia Teodorescu, coordonator ”Amintiri Gustoase”: Generația care a păstrat și care gătește și încă îi e dor și poftă de mâncare românească suntem noi, să zicem millennials sau millennials plus. Dar copiii noștri, care se uită pe TikTok, pe Instagram și cărora le gătim și le punem mâncare românească în farfurie, nu o recunosc. Sau consideră că este urâtă. Și le place mai mult mexicană, chinezească și pizza și paste. Credem că este momentul potrivit să ne gândim cum am arăta cu toții peste 30 sau 40 de ani, fără cozonaci, fără sarmale, fără tocănițe, fără piftie, poate fără mămăligă.

Cristian China Birta, consultant social media: Eu cred că românului îi place foarte mult să i se confirme faptul că mâncarea lui tradițională e ceva pe trend. Și o sarma pe care o faci cu trufe, tot sarma e. Inclusiv la nivel vizual, ce mândru e românul când vede poze cu sarmalele lui.

Alex Cîrțu, Chef bucătar: Reinterpretarea e modernistă. Pleci de la o bază și aduci un touch, mai împrumuți ceva mediteraneean, franțuzesc. Sky is the limit.

Cosmin Dragomir, jurnalist și istoric culinar: Gândiți-vă la bunicii noștri care aveau 5, 10, 20 de rețete de post. Ei bine acum avem mii de rețete și asta e bine pentru sănătate. Așa se face postul mai ușor de trecut.

Radu Paraschivescu, scriitor: Cred că avem o identitate pe care totul e să o recompunem corect. Săpând prin cufere, căutând caiete cu rețete făcute de bunici, mame. E imprudent să ne gândim la noi insular. Să credem că suntem năpăstuiții care nu au loc la masa bogaților sau că suntem excepționalii cu care nimeni n-ar îndrăzni să se măsoare, pentru că riscă să se trezească surclasat. E ca-n Caragiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE