Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Banca Centrală Europeană face pregătiri pentru moneda euro digitală. Cum vor arăta banii în viitor

Banca Centrală Europeană pregătește o propunere de design pentru o versiune digitală a euro, la 25 de ani de la momentul înființării instituției. Acesta este modul în care BCE reacționează la presiunile exercitate pe fondul dezvoltării tehnologiei care ar putea schimba modul de folosire a banilor în următorii zeci de ani, relatează The Associated Press.

Christine Lagarde, președintele BCE, a afirmat că versiunea digitală a euro ar putea oferi oamenilor o modalitate prin care și-ar face cumpărăturile, fără a depinde de furnizorii de servicii de plată controlați de companii non-europene. Printre aceștia s-ar număra Mastercard, Visa, Apple Pay și Google Pay.

Comisia Europeană ar urma să prezinte în următoarele săptămâni o inițiativă legislativă pe această temă, în timp ce Banca Centrală Europeană va publica în octombrie o propunere detaliată privind elaborarea unei monede digitale.

La nivel mondial, băncile centrale, inclusiv Rezerva Federală a SUA, analizează prudent monedele digitale, în condițiile în care numerarul este înlocuit tot mai mult de plățile electronice. Unele state precum Nigeria, Bahamas și Jamaica au introdus deja monedele digitale, în timp ce China desfășoară teste.

Totodată, băncile centrale reacționează ca urmare a apariției criptomonedelor. Deja, au stârnit temeri potrivit cărora, la un moment dat, oamenii ar putea monede digitale care le-ar putea submina pe cele emise de băncile naționale.

Potrivit sursei citate, o monedă digitală sprijinită de o bancă centrală ar reprezenta o modalitate sigură și stabilă de plată, spre deosebire de criptomonedele ale căror prețuri s-au prăbușit în ultimul an. Mai mult, colapsul unor burse, precum FTX, au intensificat apelurile în favoarea reglementării acestei piețe.

De altfel, săptămâna trecută, UE a devenit un lider mondial prin aprobarea finală a unor norme pentru sectorul crypto.

De exemplu, serviciul Apple Pay le permite utilizatorilor să-și cumpere cafea dimineața sau orice alt produs doar dacă apasă de două ori pe ecranul telefonului; o experiență pe care moneda euro digitală ar trebui să o egaleze.

"Trebuie să fie cel puțin la fel de bun ca Apple Pay și Mastercard, ceea ce este dificil, altfel oamenii nu îl vor folosi", a afirmat Philipp Sandner, șeful Blockchain Center de la Frankfurt School of Finance & Management, conform sursei citate.

Christine Lagarde, președintele BCE, a afirmat că scopul unui euro digital ar fi autonomia și reziliența Europei în ceea ce privește sistemele, în mare parte nevăzute, dar esențiale, care transferă banii de la consumatori la comercianți prin intermediul băncilor și al furnizorilor de servicii de plată.

Șefa Băncii Centrale Europene a făcut o analogie cu dependență a Europei de petrolul și gazele naturale rusești, ceea ce a cauzat o criză energetică în momentul în care aprovizionare a fost întreruptă din cauza invadării Ucrainei.

”Este foarte nesănătos să te bazezi pe o singură sursă de energie, este foarte nesănătos să te bazezi pe o singură sursă de plată", a spus Lagarde.

Un euro digital ar putea ajuta, de asemenea, persoanele care nu au conturi bancare, deoarece acestea ar putea deține bani pe telefoanele lor.

Decizia ce vizează o digitalizare sporită vine în contextul în care BCE marchează 25 de ani de la crearea sa, la 1 iunie 1998, cu șapte luni înainte de introducerea monedei euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE