Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bani pentru vacanță: De la bani lichizi la criptomonede - cele mai bune moduri de a plăti când sunteți în străinătate

Pentru a plăti în vacanță este adesea nevoie de o cursă nebună până la casa de schimb valutar de la aeroport sau pur și simplu de a înghiți prețurile astronomice practicate de emitentul cardului de debit.

Dar, cu puțină planificare, ați putea economisi semnificativ pentru banii de călătorie.

Deci, care este cel mai bun mod de a plăti în vacanță?

Am analizat totul, de la banii lichizi, cardurile de credit și cardurile de călătorie preplătite până la aplicații și criptomonede, pentru a vă prezenta cele mai bune modalități de a lua bani în străinătate.

Cărți de credit pentru călătorii vs. carduri de debit

Solicitarea unui card de credit specializat pentru călătorii vă va ajuta să evitați comisioanele de schimb valutar și vă va asigura cea mai bună rată. Acestea oferă, de asemenea, cea mai bună protecție în cazul în care apar probleme cu achizițiile dumneavoastră.

De obicei, cardurile de credit sunt necesare pentru închirierea de mașini în străinătate, așa că vă vor fi utile și acolo. Ar trebui să optați să plătiți în moneda locală, mai degrabă decât în moneda dvs. de origine, pentru cele mai bune rate.

În cazul în care nu puteți obține un card de credit din cauza scorului de credit sau a capacității de a face rambursări lunare, cardurile de debit pentru călătorii sunt o alternativă bună. De obicei, acestea nu percep comisionul fix și reducerea procentuală pe care le-ar percepe un card de debit normal. De asemenea, acestea reprezintă o alegere mai bună decât cardurile de credit dacă doriți să retrageți numerar.

Băncile numai cu aplicație sunt o modalitate excelentă de a plăti în străinătate fără a suporta dobânzi sau comisioane. Monzo oferă retrageri nelimitate de numerar fără comisioane în Regatul Unit și în SEE, și până la 200 de lire sterline (230 de euro) pe lună în restul lumii - dar este disponibilă numai pentru rezidenții din Regatul Unit.

”Curve”, un card de cheltuieli care reunește toate cardurile dvs. de debit și de credit într-o singură platformă de plată simplă, oferă până la 1.000 EUR de cheltuieli fără comisioane și până la 200 EUR de retrageri de numerar gratuite pe lună. Este disponibil pentru cetățenii din Regatul Unit și din SEE.

Sunt cardurile de călătorie preplătite o opțiune bună?

Deși ratele tind să fie mai puțin avantajoase, cardurile de călătorie preplătite reprezintă o altă opțiune bună. Acestea sunt deosebit de utile dacă doriți să respectați un buget rigid, deoarece puteți preîncărca cardul cu suma pe care trebuie să o cheltuiți.

Cardurile preplătite sunt, de asemenea, bune pentru a bloca ratele înainte de a călători, dacă vizitați o țară cu o monedă volatilă. În plus, dacă vă pierdeți cardul, aveți posibilitatea de a-l bloca.

Revolut - disponibil pentru cetățenii din țările SEE, Australia, Singapore, Elveția, Japonia, Regatul Unit și SUA - oferă rate bune în zilele lucrătoare și retrageri gratuite în străinătate de până la 200 de euro pe lună.

Ar trebui să luați numerar în străinătate?

Numerarul este util - și uneori esențial - în multe destinații de călătorie, așa că este bine să aveți puțin la îndemână.

Este, de asemenea, o modalitate bună de a vă încadra în buget - dar aveți grijă să nu-i pierdeți, deoarece poate fi dificil să cereți banii înapoi la asigurare.

Așteptarea pentru a vă schimba banii la aeroport vă poate costa mult mai mult decât dacă ați face acest lucru în avans.

Cele mai competitive rate de schimb valutar pot fi găsite online, iar multe companii oferă un serviciu de colectare la aeroport. Acest lucru înseamnă că veți obține mai mult pentru banii dumneavoastră și este convenabil.

Plătiți întotdeauna banii de vacanță prin debit, mai degrabă decât prin card de credit, pentru a evita comisioanele și dobânzile suplimentare.

Este cripto o opțiune bună?

Dacă vă numărați printre cei 425 de milioane de investitori cripto la nivel mondial, poate vă întrebați dacă moneda digitală este o modalitate bună de a plăti în străinătate.

Anul trecut, directorul general al Airbnb, Brian Chesky, a provocat adăugarea plăților în criptomonede pe site-ul de rezervări de cazare - dar acest lucru nu s-a materializat încă.

Avantajele plății cu criptomonede sunt multiple, potrivit managerului de fonduri de acoperire cripto și fondator al Kralow Ventures, Thomas Kralow.

"Nu va trebui să vă schimbați [euro] în altă monedă, un inconvenient care vine adesea cu o taxă exorbitantă sau cu un curs de schimb nefavorabil", spune Thomas.

Pe lângă reducerea comisioanelor, cripto acordă acces internațional ușor. "Criptomoneda poate fi folosită oriunde, atâta timp cât comerciantul o acceptă", continuă Thomas.

Aceasta este o mare avertizare. În prezent, doar puțin peste 15 000 de întreprinderi din întreaga lume acceptă criptomonedele, potrivit site-ului de cartografiere a comercianților Coinmap.

Thomas evidențiază Elveția, Austria, Portugalia, Slovenia, Cehia, Germania, Canada, Australia, Franța, Spania, Regatul Unit și Japonia ca fiind cele mai importante țări care au adoptat plățile cu criptomonede.

"Numai orașul Tokyo găzduiește peste 100 de companii prietenoase cu criptomonedele și peste o duzină de ATM-uri Bitcoin."

Dacă securitatea este o mare îngrijorare pentru dvs. atunci când folosiți sistemele bancare din străinătate, criptomonedele vă acoperă.

"Tranzacțiile cu criptomonede sunt criptate și securizate, ceea ce le face mai puțin vulnerabile la fraudă și hacking decât tranzacțiile bancare tradiționale", spune Thomas. De asemenea, acestea compensează o confidențialitate sporită, deoarece nu este nevoie să împărtășiți date personale precum numele și adresa dumneavoastră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE