Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vouchere de 2.500 de lei, acordate profesorilor. Propunerea guvernanților pentru a opri greva

În a treia zi de grevă a profesorilor, guvernanții vor să acorde vouchere în valoare de 2.500 de lei cadrelor didactice debutante din învățământul preuniversitar. Tichetul ar urma să fie oferit în anul școlar în curs, în două tranșe.

Ce le oferă guvernanții profesorilor pentru a opri greva

”Față de discuțiile anterioare purtate pe parcursul săptămânii trecute și în week-end cu reprezentanții confederațiilor sindicale din învățământ, oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoașterea calității și redefinirea demnității carierei de profesor, de dascăl, va fi aceea a acordării a unei sume în luna iunie și în luna octombrie legate de cele două evenimente importante pentru lumea educației care va costa într-un card pentru cariera profesională acordată personalului didactic, care înseamnă profesori și personal auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru luna iunie și de 1.500 de lei pentru luna octombrie.

De asemenea, din discuții s-a solicitat și am fost ce acord ca astfel de sume să fie acordate și pentru personalul nedidactic în cuantum de 500 de lei în luna iunie și de 500 de lei în luna octombrie”, a afirmat Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului, după discuțiile purtate cu reprezentanții sindicatelor din învățământ.

Voucherele pentru profesorii debutanți vor fi finanțate prin fonduri europene nerambursabile și ar putea fi folosite pentru cursuri, achiziția de materiale didactice, precum și pentru participarea la evenimente educaționale.

”Reprezentanții sindicatelor aflați în sală împreună cu liderii lor poartă discuții pe această ofertă finală, urmând ca în cursul serii să informeze colegii din teritoriu și am convenit ca în cursul dimineții de mâine (joi) să primim un răspuns în ce măsură oferta a fost acceptată”, a mai spus Neacșu.

Ce vor sindicaliștii: salariul unui debutant egal cu salariul mediu brut pe economie

În România, un profesor debutant are un salariu de aproape 2.600 de lei. În schimb, sindicaliștii cer ca salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.

”Noi ne dorim cât mai repede (să se încheie greva, n.red). De altfel, ați văzut că în cursul zilei de ieri a existat o întâlnire la vârf între liderii federațiilor sindicale și reprezentanții Guvernului împreună cu președintele Camerei Deputaților. Au fost avansate niște propuneri care se concentrează pe a susține pe cei care au cea mai mare nevoie de această susținere - cadrele didactice debutante și profesorii care predau în zone defavorizate.

A fost agreat un calendar pentru discuțiile aplicate pe capitolul din legea salarizării. Suntem alături de cadrele didactice și personal îmi doresc să se întoarce cât mai repede în clasă

Nu putem ca elevii să nu finalizeze cu succes anul și să se poată desfășura examenele naționale”, a precizat, luni, ministrul Educației, Ligia Deca.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE