Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE se pregătește în cazul unui atac nuclear. Franța, Finlanda, Croația și Polonia amenajează stocuri cu medicamente și echipamente

Autoritățile europene se pregătesc pentru cel mai rău scenariu: patru țări membre ale Uniunii lucrează la amenajarea unor depozite cu echipamente, medicamente și chiar antidoturi în cazul unor incidente de tip CBRN, inclusiv un atac nuclear. A cincea țară care ar putea gestiona un astfel de centru este chiar România. Informațiile au fost făcute publice de șeful Autorității Europene pentru Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență Sanitară, Laurent Muschel, într-un interviu pentru Euronews România. Acesta a spus și că țara noastră ar putea produce în viitor noi generații de antibiotice. 

Laurent Muschel, director adjunct, Autoritatea Europeană pentru Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență Sanitară: ”În acest moment, stocăm medicamente și echipamente, inclusiv în cazul unei contaminări radioactive, am lansat o procedură pentru 1,2 miliarde de euro în total, echipamente care vor fi distribuite în țările membre, pentru a fi pregătiți  în cazul în care ceva se întâmplă. Dar desigur, dacă va fi un atac masiv (n.r. nuclear), aceasta este o altă discuție. Avem patru țări în acest moment care au fost selectate într-o primă rundă, unde au fost alocate 600 de milioane de euro: în Franța, Finlanda, Croația și Polonia. Și România a făcut o ofertă și acum evaluăm toate ofertele țărilor membre. Am alocat banii și acum se amenajează stocurile.”

Riscurile care ar putea afecta populația europeană în viitor

În cazul unei urgențe, medicamentele și echipamentele ar ajunge la cei afectați prin mecanismul de european de protecție civilă, spune șeful Autorității Europene pentru Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență Sanitară. Această structură se aflată în subordinea Comisiei Europene și funcționează abia de anul trecut. A fost creată ca urmare a lecțiilor învățate după pandemia de Covid-19 de autoritățile europene. Noua autoritate a identificat deja trei tipuri de riscuri care ar putea afecta populația europeană în viitor.

Laurent Muschel, director adjunct, Autoritatea Europeană pentru Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență Sanitară: ”Am descoperit trei tipuri de amenințări: zece patogeni care s-ar putea transforma într-o pandemie, pentru că au un potențial crescut, de aceea îi monitorizăm atent și pregătim contramăsuri medicale, CBRN, riscul unor incidente chimice, biologice, nucleare, incidente sau atacuri și a treia amenințare: rezistența antimicrobiană, rezistența la antibiotice. Trebuie să ne pregătim mereu pentru ce este mai rău, să sperăm că răul nu se va întâmpla. Să vă dau un exemplu, sunt multe păsări care mor din cauza gripei aviare, există riscul ca acest virus să se transmită oamenilor, deja se întâmplă în cazul unor animale, mamifere, dar încă nu a ajuns sau în puține cazuri, asupra oamenilor. Trebuie să fim pregătiți dacă se va extinde asupra oamenilor și vom avea o pandemie de gripă aviară. Și de aceea lucrăm la vaccin în caz că se întâmplă. Trebuie să fim pregătiți, nu panicați!”

Anual, la nivel European, peste 30.000 de oameni mor din cauza infecțiilor cauzate de bacterii foarte rezistente. Oficialul European spune că România ar spune că România ar putea fabrica în viitor antibiotice de ultimă generație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE