Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tranșee săpate de forțele ruse, pe lângă centrala Zaporojie. Experți: orice deteriorare a centralei ar putea avea consecințe grave

În ultimele săptămâni, forțele militare ruse au consolidat pozițiile defensive în interiorul și în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, au declarat patru martori, înaintea unei contraofensive așteptate în regiune.

Noi tranșee au fost săpate în jurul orașului și au fost amplasate mai multe mine. Camerele de supraveghere de la centrală sunt îndreptate spre nord, peste un rezervor larg, spre teritoriul controlat de Ucraina, potrivit Reuters.

Măsurile descrise de doi ucraineni care lucrează la centrala electrică și de alți doi locuitori din orașul Enerhodar subliniază riscurile pe care războiul le reprezintă pentru securitatea instalației.

Sursele au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza temerilor pentru siguranța lor într-un oraș aflat sub ocupație rusă.

Compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom a declarat că orice posibilă acțiune militară din partea Ucrainei reprezintă o amenințare la adresa securității nucleare și că echipamentele centralei sunt întreținute corespunzător. Agenția de informații militare ucraineană și Ministerul rus al Apărării nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Unii experți din industria nucleară s-au declarat alarmați și au avertizat că orice deteriorare a centralei ar putea avea consecințe grave pentru oameni, pentru zona înconjurătoare, pentru război și pentru industria nucleară globală.

"Reactoarele nucleare nu au fost proiectate pentru zonele de război și nu cred că pot fi sigure sau securizate într-o zonă de război", a declarat Nickolas Roth, director la think tank-ul Nuclear Threat Initiative.

Petro Kotin, șeful agenției nucleare ucrainene Energoatom, a declarat pentru Reuters că nu crede că forțele ucrainene vor organiza un atac direct asupra sitului și că ar putea, în schimb, să încerce să îi forțeze pe ruși să se retragă prin tăierea liniilor de aprovizionare.

Dar există îngrijorare în comunitatea internațională că centrala nucleară cu șase reactoare, cea mai mare din Europa, ar putea fi prinsă în lupte, mai ales că analiștii militari se așteaptă ca Ucraina să încerce să împingă forțele rusești înapoi în regiunea Zaporizhzhia.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU spune că prezența și activitatea militară este în creștere în regiune, subliniind necesitatea de a acționa urgent. Acesta avertizează de luni de zile cu privire la pericolul unui accident major la centrală.

Agenția intenționează să prezinte Consiliului de Securitate al ONU, în cursul acestei luni, un acord între Rusia și Ucraina pentru protejarea instalației, au declarat patru diplomați pentru Reuters.

În Japonia, unde, în urmă cu puțin peste un deceniu, un cutremur și un tsunami au întrerupt alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Fukushima, provocând topirea reactoarelor, guvernul a declarat că urmărește îndeaproape Zaporizhzhia.

"Credem că este o situație alarmantă și o urmărim îndeaproape", a declarat Satoru Yasuraoka, un director al diviziei de politică în domeniul energiei nucleare din cadrul Ministerului japonez al Economiei, Comerțului și Industriei.

În aprilie, Japonia a contribuit cu 2 milioane de euro la organismul de supraveghere al ONU pentru a sprijini eforturile acestuia de a asigura siguranța centralei de la Zaporizhzhia.

Kotin a declarat că cea mai mare amenințare la adresa siguranței centralei este că luptele ar putea tăia ultima linie electrică externă rămasă, necesară pentru răcirea reactoarelor centralei.

Soluția săpatului sau a evacuării?

Kotin a estimat că numărul trupelor rusești de la uzină a crescut de la aproximativ 500 la 1.500 în ultimele luni. El nu poate avea acces la instalația care nu mai funcționează, dar are o rețea de contacte care se află încă acolo.

Cele patru surse au declarat că au auzit explozii ocazionale, despre care au presupus că au fost produse de animale rătăcite care călcau pe mine. Unul dintre muncitori a văzut gloanțe trasoare trase pe cerul nopții de pe acoperișul uneia dintre clădirile uzinei, probabil spre o dronă.

În timp ce acumularea de trupe și apărările suplimentare indică faptul că forțele de ocupație se consolidează, există, de asemenea, semne că rușii sunt cu un ochi pe ieșire.

Uzina se află pe malul sudic al rezervorului Kakhovka, care servește ca o barieră naturală pentru terenurile controlate de ucraineni la nord.

Uzina și orașul Enerhodar sunt legate printr-un singur drum principal de Melitopol, cel mai mare oraș ocupat de Rusia în regiunea Zaporizhzhia din sud-estul țării, care oferă Rusiei un coridor terestru către peninsula Crimeea ocupată.

Kotin a declarat că forțele rusești ar trebui să se retragă dacă s-ar părea că acel drum va fi tăiat.

El crede că forțele rusești au efectuat deja exerciții la uzină pentru a exersa retragerea.

"După părerea mea, se pregătesc pentru evacuare, așa că aduc totul la un loc pentru a fi gata să ia totul și să iasă de acolo", a spus el.

Două dintre sursele din Enerhodar au declarat că au văzut forțele rusești în această lună luând echipamente de radiografie, de laborator și alte echipamente în cutii dintr-un spital, precum și echipamente din băncile ucrainene închise din orașul Enerhodar.

Ucraina a anunțat că intenționează să desfășoare în curând o mare ofensivă pentru a recuceri terenurile ocupate și este de așteptat ca aceasta să lovească în sudul țării, din cauza importanței sale strategice ca pod către Crimeea și Marea Neagră.

Rusia a amplasat fortificații care se întind din vestul Rusiei până în Crimeea, iar lucrările de tranșee sunt deosebit de extinse pe drumul de la terenul deținut de ucraineni spre sud până la Melitopol, ceea ce sugerează că Moscova se așteaptă la un atac acolo.

Moscova susține că centrala nucleară, care asigura o cincime din necesarul de energie electrică al Ucrainei înainte de război, aparține acum Rusiei după ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat Zaporizhzhia, parțial ocupată, drept teritoriu rusesc, împreună cu alte trei regiuni ucrainene, în septembrie anul trecut.

Oficialii instalați de Rusia au anunțat o evacuare din zonele de pe linia frontului din regiunea Zaporizhzhia, inclusiv Enerhodar. Aceștia spun că au evacuat deja peste 1.500 de persoane de acolo.

Toate reactoarele centralei au fost oprite în septembrie anul trecut, iar numărul de lucrători a scăzut de la aproximativ 11.000 de ucraineni înainte de război la aproximativ 6.000, potrivit Energoatom.

Aproximativ 2.700 au semnat contracte cu o filială rusă a Rosatom, despre care Moscova spune acum că operează centrala. Energoatom a declarat săptămâna trecută că Rusia plănuiește să evacueze peste 3.000 de lucrători de la instalație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE