Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nou atac lansat de Rusia în Ucraina. Șapte rachete S-300 au fost lansate asupra Zaporojie

Rusia a lansat marți noapte şapte rachete S-300 asupra oraşului ucrainean Zaporojie şi în împrejurimi.

Atacul nu a provocat pagube însemnate, după ce în timpul zilei de marţi bombardase 22 de localităţi, transmite EFE.

„Noaptea aceasta duşmanul a lansat din nou un atac mişelesc cu rachete. Circa şapte rachete S-300 au fost lansate împotriva Zaporojie şi împrejurimilor” oraşului, a informat şeful administraţiei militare din regiunea cu acelaşi nume, Oleksandr Staruh, într-un mesaj pe Telegram citat de agenţia Ukrinform.

Staruh a menţionat că două rachete au lovit un cartier din centru fără să se producă pagube semnificative, iar alte cinci rachete au căzut în suburbii.

Dintre acestea cinci, trei au provocat distrugeri într-o localitate din apropierea Zaporojie - o clădire rezidenţială a fost parţial distrusă, iar echipele de salvare au scos trei persoane în viaţă, de sub dărâmături -, iar două au căzut pe un câmp dintr-o altă localitate.

''Din fericire nu s-au înregistrat victime'', a spus el.

Administraţia militară regională din Zaporojie a menţionat într-un comunicat pe Telegram că trupele ruse au bombardat marţi 22 de localităţi din regiune, provocând distrugeri la infrastructura civilă.

Pe de altă parte, marţi au fost evacuate din teritoriul temporar ocupat 61 de persoane, între ele nouă copii.

„De la începutul războiului pe scară largă, Zaporojie şi întreaga regiune au fost ţinta a 202 atacuri. Ca rezultat al atacurilor, au murit 242 de civili, locuitori ai oraşului Zaporojie, între care şi 10 copii”, a declarat la rândul său Artem Kisko, şeful poliţiei regionale, care a adăugat că 713 persoane au fost rănite, între care 39 de copii.

Aproape toate bombardamentele au avut loc în timpul nopţii, între orele 22:00 şi 08:00, iar principalele obiective au fost infrastructuri civile, hoteluri, staţiuni balneare şi centre educative, a menţionat Kisko.

Totodată, primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a informat pe Telegram că în oraşul ocupat temporar a avut loc o explozie puternică.

„Nu a fost o dimineaţă bună pentru ocupaţii din Melitopol: s-a produs o explozie puternică în oraş. Zgomotul s-a auzit în mai multe cartiere, dar cel mai tare s-a auzit în partea de nord a oraşului”, a scris edilul.

Potrivit unor informaţii preliminare, un autoturism a sărit în aer, potrivit EFE.

ONU: Centrala nucleară Zaporojie a pierdut toată energia necesară pentru sistemele vitale de siguranță

Centrala nucleară Zaporojie a pierdut pentru a doua oară în cinci zile toată energia necesară pentru sistemele vitale de siguranță, anunță ONU, potrivit AP.

Este o „evoluție profund îngrijorătoare”, spune Rafael Grossi, director general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Grossi, care s-a întâlnit marți cu președintele rus Vladimir Putin, a declarat că monitoarele agenției de la centrala nucleară Zaporojie - cea mai mare instalație nucleară din Europa - au raportat întreruperea energiei externe și a precizat că generatoarele diesel de rezervă au menținut în funcțiune echipamentele de securitate și siguranță nucleară.

"Această pierdere repetată a energiei externe la Zaporojie este o evoluție profund îngrijorătoare și subliniază nevoia urgentă de a crea o zonă de protecție a siguranței și securității nucleare în jurul sitului", a scris Grossi pe Twitter.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE