Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lindsay Lohan, Jake Paul și alte celebrități, obligați să plătească pentru că nu au marcat publicitatea făcută criptomonedelor

Actrița Lindsay Lohan, rapperul Akon și alte câteva celebrități au fost de acord să plătească zeci de mii de dolari pentru a soluționa acuzațiile potrivit cărora au promovat investițiile în cripto-monede în rândul milioanelor de persoane care îi urmăresc pe rețelele de socializare, fără a dezvălui că au fost plătiți pentru a face acest lucru.

Lohan, Akon, artiștii Ne-Yo și Lil Yachty, boxerul Jake Paul și actrița Michele Mason au fost de acord să plătească împreună peste 400.000 de dolari în total, sub formă de dobânzi și penalități, pentru a soluționa aceste reclamații, a anunțat miercuri Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC).

Niciunul dintre ei nu a recunoscut sau negat constatările SEC ca parte a acordului. Alte două celebrități menționate în plângerea SEC, rapperul Soulja Boy și cântărețul pop Austin Mahone, nu au ajuns la o înțelegere cu SEC, a precizat agenția.

Celebritățile au fost plătite pentru a promova criptomonedele

Ca răspuns la o solicitare de comentarii, publicistul lui Lohan, Leslie Sloane, a declarat că actrița a fost contactată în martie 2022, nu a fost conștientă de cerința de dezvăluire și a fost de acord să plătească o amendă pentru a rezolva problema. Lohan, care săptămâna trecută a anunțat că este însărcinată, a fost chemată să renunțe la cei 10.000 de dolari pe care i-a primit, plus dobânda, și să plătească o amendă de 30.000 de dolari, potrivit unei plângeri a SEC.

În plângerea depusă de SEC la tribunalul federal din New York, agenția susține că celebritățile au fost plătite pentru a promova Tronix (TRX) și BitTorrent (BTT), ambele titluri de criptoactivitate care au fost oferite spre vânzare de trei companii deținute de Justin Sun, un cetățean chinez.

Începând din jurul lunii august 2017, Sun ar fi oferit să vândă miliarde de dolari în valori mobiliare neînregistrate și s-a angajat în tranzacții manipulatoare, creând totodată piețe secundare pe care Tronix și BitTorrent puteau fi tranzacționate, potrivit plângerii.

"Deși celebritățile au fost plătite pentru a promova TRX și BTT, vânzătorii lor pe rețelele de socializare nu au dezvăluit faptul că au fost plătiți sau sumele plăților", potrivit plângerii. "Astfel, publicul a fost indus în eroare crezând că aceste celebrități aveau un interes imparțial în TRX și BTT și nu erau doar purtători de cuvânt plătiți."

Publicitatea nemarcată este ilegală în SUA

Multe celebrități și sportivi și-au folosit influența și numărul masiv de urmăritori din rețelele de socializare pentru a promova criptomonedele în ultimii ani, inclusiv Matt Damon, Tom Brady și Reese Witherspoon. Dar a face acest lucru fără a dezvălui când sunt plătiți pentru a face acest lucru este ilegal și a adus unele nume mari în apă fierbinte cu autoritățile de reglementare a valorilor mobiliare.

În toamna anului trecut, Kim Kardashian a fost de acord să plătească o amendă de un milion de dolari pentru a soluționa acuzațiile federale potrivit cărora a recomandat milioane de urmăritori de pe Instagram milioanele sale de persoane care o urmăresc cu Ethereum Max, un titlu de valoare criptografic, fără să precizeze că a fost plătită pentru a face acest lucru.

În 2020, actorul Steven Seagal a fost de acord să plătească peste 300.000 de dolari în cadrul unei înțelegeri similare cu SEC, care i-a interzis, de asemenea, să promoveze investiții timp de trei ani.

În România, domeniul este autoreglementat și fără legi

De altfel, obligativitatea marcării reclamelor în social media este unul dintre punctele Codului de de bune practici în influencer marketing, lansat în octombrie 2020 și realizat de către IAB România și 2Performant.

Totuși, inițiativa este una de autoreglementare și, spun specialiștii din domeniu, prevederile codului de etică sunt respectate de către cei care oricum ar fi făcut asta și în absența unui cod. O lege ar rezolva parte din probleme și ar aduce cu sine și sancțiuni pentru cei care nu se conformează și, de exemplu, fac recomandări pentru produse din domenii pe care nu le stăpânesc.

Modele există în Spania și Australia, acolo unde influencerii riscă sancțiuni drastice și, în cazul Australiei, care pedepse cu închisoarea în cazul în care promovează produse financiare fără a marca publicitatea și fără a avea o aprobare din partea autorităților competente. În România, mai așteptăm, spune specialistul în social media, Cristian China Birta.

„Acest cod etic făcut de către noi, cei din industrie, este un semnal important: arată că ne luăm în serios această meserie. Nu e o lege, nu are putere juridică, da semnalul este important. Pe de altă parte, codul etic este respectat de către cei care oricum ar respecta regulile de etică. Eu personal sunt mare fan al legilor pentru că legea te arde la buzunar și nu numai. aș vrea o lege foarte clară. Ar trebui să fie clar reglementat totul, pentru că în activitatea de influencer e complicat să definești fiecare lucru, dar nu imposibil”, spune el.

După prăbușirea FTX, mai multe vedete au fost date în judecată

Americanii care au investit în criptomonede și au ajuns păgubiți i-au dat în judecată pe fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, și alte nume celebre care au promovat investițiile în cripto. Printre ele se numără fundașul NFL (National Football League) Tom Brady, supermodelul Gisele Bündchen, comediantul Larry David, starul NBA Stephen Curry și vedeta de tenis Naomi Osaka.

Atunci când bursa de criptomonede s-a prăbușit, investitorii americani au suferit daune de 11 miliarde de dolari. Procesul cere daune de la Bankman-Fried și de la 11 sportivi și celebrități care au promovat FTX, inclusiv comediantul Larry David, creatorul serialelor ”Seinfeld” și ”Curb Your Enthusiasm”.

David a jucat într-o reclamă pentru FTX difuzată în timpul Super Bowl din 2022, în care a portretizat personaje fictive care respingeau inovații importante de-a lungul istoriei și care se încheia cu mesajul ”Nu ratați Crypto”.

Fundașul NFL Tom Brady, vedeta de tenis Naomi Osaka și echipa profesionistă de baschet Golden State Warriors sunt, de asemenea, inculpați în proces.

Reprezentanții lui Bankman-Fried, Brady, Osaka, David și Golden State Warriors nu au răspuns imediat miercuri la solicitările de comentarii. John J. Ray III, noul director executiv al FTX, care nu este menționat ca inculpat în proces, a refuzat să comenteze acuzațiile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE