Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O societate fără numerar ar putea deveni curând realitate. Alternativele digitale actuale, cum ar fi criptomonedele, s-au dovedit volatile, în timp ce celelalte active blockchain, NFT, și-au pierdut din popularitate.

Declinul utilizării numerarului

Monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC) sunt mai stabile, dar, spre deosebire de criptomonede, acestea sunt controlate la nivel central de guverne, mai precis de băncile centrale, și nu sunt considerate o modalitate de a investi bani. În timp ce CBDC și criptomonedele, cum ar fi Bitcoin, pot avea în comun aceeași tehnologie blockchain, cea mai mare diferență este că CBDC sunt centralizate, în timp ce criptomonedele nu sunt.

Mai multe țări și-au lansat propriile CBDC-uri, cum ar fi Nigeria în 2021. În zona euro, euro digital se află în faza de dezvoltare.

„Motivația pentru a ne lansa în studiul CBDC se regăsește în mandatul Norges Bank, în special în sarcina noastră de a promova un sistem de plăți eficient și sigur. Bineînțeles, un sistem de plăți în moneda națională care funcționează bine este important și pentru stabilitatea monetară și financiară”, a explicat Torbjørn Hægeland, director executiv pentru stabilitate financiară la banca centrală a Norvegiei, Norges Bank.

„În acest context, declinul utilizării numerarului și alte schimbări structurale în sistemul de plăți sunt factori cheie pentru acest proiect”, a declarat acesta pentru Euronews Next.

Un alt motiv pentru explorarea CBDC-urilor, a spus el, este accesul publicului la active fără risc de credit sau la un mijloc de plată - și o soluție de urgență „dacă sistemul de plăți electronice cedează, cel puțin ca ultimă soluție”.

Experimentul CBDC

Proiectul CBDC al Norvegiei este în lucru din 2016, dar nu există nicio garanție că va fi lansat efectiv. Hægeland a declarat că această fază experimentală de testare și analiză va dura până în iunie 2023 și „va sta la baza recomandării noastre privind modul în care ar trebui să trecem la o eventuală fază următoare începând din vara anului viitor”.

Următoarea fază va consta în emiterea unei recomandări cu privire la oportunitatea de a testa CBDC-urile ca prototip. Dar Norvegia explorează, de asemenea, CBDC-uri transfrontaliere. La 28 septembrie, băncile centrale ale Norvegiei, Suediei și Israelului au anunțat că își unesc forțele cu Banca Reglementelor Internaționale (BRI) pentru a explora CBDC-urile.

Proiectul va aprofunda tehnologia necesară și întrebările legate de politici și are ca scop îmbunătățirea plăților transfrontaliere prin reducerea costurilor și creșterea vitezei. CBDC-urile reprezintă viitorul plăților și dacă se dovedesc a fi un succes, toată lumea va beneficia, a declarat Hægeland.

„Analizăm dacă introducerea unui CBDC ca supliment la numerar poate asigura existența continuă și dezvoltarea în continuare a unor astfel de caracteristici”, a spus Hægeland, adăugând că introducerea CBDC nu ar trebui să schimbe sau să erodeze în mod fundamental modelul de afaceri sau rolul băncilor de a furniza credite.

Cum vor fi reglementate CBDC-urile în Norvegia?

Avantajul CBDC-urilor este că sunt guvernate de băncile centrale, ceea ce înseamnă că sunt menite să fie stabile. Întrucât Norvegia nu face parte din Uniunea Europeană, ci din Spațiul Economic European (SEE), există o întrebare nerezolvată dacă Norvegia va urma reglementările și normele UE privind CBDC.

„Emiterea banilor băncii centrale, fie că este vorba de numerar, de CBDC sau de rezervele deținute de bănci, este guvernată de Banca Centrală a Norvegiei. CBDC ca mijloc de plată s-ar deplasa într-o soluție de plată care ar avea conexiuni cu alte părți ale sistemului de plăți. Norvegia este legată din punct de vedere reglementar de acordul SEE și trebuie să respecte principiile fundamentale ale acestui acord și normele UE pentru piața internă”, a declarat Hægeland.

În timp ce banca centrală ar fi responsabilă pentru asigurarea CBDC, este posibil să fie nevoie să se apeleze la terți pentru a realiza interfața cu utilizatorul, care ar fi reglementată de Directiva UE privind serviciile de plată și de alte tipuri de reglementări, a declarat Hægeland.

Stabilitatea financiară se află în centrul activității băncii centrale și, prin urmare, testarea unui sistem CBDC nu este un domeniu în care te poți mișca repede și poți strica lucrurile, deoarece poate fi complicat de curățat.

„Consecințele unui CBDC depind în mare măsură de design. În principiu, proiectarea corectă este principala provocare a proiectului, dacă Norges Bank și autoritățile politice decid să meargă mai departe cu introducerea unui CBDC. Scopul este de a asigura un sistem de plată eficient, sigur și atractiv în coroane norvegiene și în viitor”, a adăugat Hægeland.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE