Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Americanii, făcuți vinovați de iranieni pentru moartea președintelui Ebrahim Raisi. Cauza accidentului, anunțată de IRNA

Iranienii au găsit vinovații pentru moartea președintelui Ebrahim Raisi (63 de ani), care și-a pierdut viața într-un accident de elicopter. El se întorcea de la un eveniment în care a fost inaugurat un baraj, la granița Iranului cu Azerbaidjan, în Khoda.

Iranienii consideră că americanii sunt de vină pentru moartea lui Raisi

Cauza accidentului aviatic ar fi fost una de natură tehnică, după cum precizează agenția de presă iraniană IRNA, controlată de stat, motiv pentru oficialii iranieni să dea vina pe americani. Iar legătura pe care au făcut-o este oarecum logică.

Iranul a folosit foarte mult timp elicopterele americane Bell 212, încă din epoca șahului Iranului, numai că, din cauza sancțiunilor aplicate de Occident, piesele necesare pentru reparații și întreținere nu au mai putut fi procurate. Astfel, aparatele de zbor sunt utilizate fără controale de siguranță. În acest context, fostul ministru iranian de externe Mohammad Javad Zarif a încercat să dea vina pe Statele Unite pentru accident.

"Unul dintre principalii vinovați ai tragediei de ieri este SUA, care a impus embargo asupra vânzării de avioane și piese de aviație către Iran și nu le permite oamenilor din Iran să se bucure de facilități aviatice bune", a declarat Zarif, conform AP.

Totuși, Ali Vaez, director de proiect pentru Iran la International Crisis Group, a declarat că, în timp ce sancțiunile SUA au privat Iranul de capacitatea de a-și înnoi și repara flota veche de zeci de ani, "nu se poate trece cu vederea eroarea umană și rolul vremii în acest accident special".

Richard Aboulafia, analist și consultant aerospațial, a spus că Iranul probabil apelează la piața neagră pentru piese utilizate în întreținerea flotei aeriene, dar pune la îndoială faptul că Iranul are și capacitățile de întreținere și mentenanță a elicopterelor mai vechi, pentru a le face să zboare în siguranță.

"Ei au piese de pe piața neagră și au și alte capabilități locale de întreținere, dar aceasta nu este o variantă bună", a spus Richard Aboulafia, conform sursei citate.

Raisi este al doilea președinte iranian care moare în timp ce se află în funcție

Elicopterul prăbușit era de tip Bell 212, fabricat în SUA, dar care avea o vechime de peste 40 de ani. El ar fi fost achiziționat la începutul anilor 2.000, potrivit agenției IRNA. Acest tip de elicopter a fost lansat în 1968 și era utilizat mult pe vremea războiului din Vietnam. În Iran ar mai exista 15 elicoptere de tip, cu o vârstă medie de 35 de ani, care ar putea fi în utilizare activă sau în depozit, potrivit companiei de date aviatice Cirium.

În accidentul aviatic din nordul Iranului, pe lângă președintele Ebrahim Raisi, și-a pierdut viața și ministrul de Externe, Hossein Amirabdollahian, dar și alte șase persoane, printre care și guvernatorul unei provincii și un înalt cleric din Tabriz, un oficial al Gărzii Revoluționare și cei trei membri ai echipajului.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că SUA continuă să monitorizeze situația din jurul "foarte nefericitei prăbușiri a elicopterului", dar nu are o perspectivă asupra cauzei și nici nu crede că se va schimba ceve în politica internă din Iran: "Nu văd neapărat niciun impact mai larg asupra securității regionale în acest moment".

Ebrahim Raisi este al doilea președinte iranian care a murit în timp ce era în funcție. În 1981, o explozie cu bombă l-a ucis pe președintele Mohammad Ali Rajai în haosului creat în zilele de după Revoluția Islamică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE