Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce alți președinți și-au mai pierdut viața în accidente aviatice de-a lungul timpului

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul de Externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, şi-au pierdut viaţa într-un accident aviatic. Moartea celor doi și a altor oficiali iranieni aflați la bordul aparatului de zbor reprezintă o lovitură dură pentru regimul de la Teheran. Deși astfel de accidente sunt relativ rare, de-a lungul timpului mai mulți lideri din diverse state și-au pierdut viața într-un mod similar.

Moartea lui Lech Kaczynski

Președintele polonez, Lech Kaczynski, soția sa și alți 96 de pasageri și-au pierdut viața în aprilie 2010, după un accident de avion. Aeronava s-a prăbușit în Rusia, în apropierea aeroportului din Smolensk.

Accidentul a stârnit o mulțime de controverse, liderul rus, Vladimir Putin, fiind acuzat că ar fi orchestrata asasinarea președintelui Poloniei. Majoritatea experților spun că prăbușirea a fost cauzată de probleme tehnice și de greșelile făcute de piloți sub presiunea timpului.

Moartea lui Boris Trajkovski

Președintele macedonean Boris Trajkovski a murit într-un accident de avion, în 2004, în Bosnia-Herțegovina. Avionul s-a prăbușit în condiții de ceață densă și ploaie puternică pe un versant de munte din sud-estul țării, în apropierea satelor Poplat și Vrsnik. La bord se mai aflau alte opt persoane, dar niciuna nu a supraviețuit impactului.

Jaime Roldós Aguilera

Jaime Roldós Aguilera, fostul președinte al Ecuadorului a murit în urma unui accident aviatic care a avut loc în primăvara lui 1981. Un avion care îl transporta pe președinte și apropiații săi la o ceremonie militară s-a prăbușit în apropiere de orașul Guachanamá din Ecuador. Toți pasagerii aflați la bord au murit.

Împreună cu președintele au fost uciși prima doamnă Martha Bucaram, ministrul Apărării, Marco Subía Martinez și soția sa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE