Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine a fost Ebrahim Raisi, președintele Iranului

Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, un cleric religios, adept al liniei dure a Teheranului, a fost ales președinte al Iranului în 2021. În mandatul său, Raisi a supervizat o strategie de extindere a influenței regionale a Iranului, prin susținerea rețelei de aliați din Orientul Mijlociu – cunoscută și sub numele de „axa rezistenței” – și a accelerat programul nuclear al Teheranului, aducând țara în pragul unui război cu Israelul.

Tot în perioada președinției lui Raisi, Iranul a cunoscut cele mai mari proteste antiguvernamentale din ultimele decenii, iar țara a trecut printr-o recesiune economică severă. Raisi a fost văzut, de asemenea, ca un posibil succesor al ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului.

Trecutul lui Raisi

Raisi s-a născut în orașul Mașhad din estul țării în 1960, într-o familie religioasă. Acesta a fost cuprins de fervoarea Revoluției Islamice din Iran, care a dus la răsturnarea șahului Reza Pahlavi în 1979. Raisi a fost unul dintre protejații ayatollahului Khamenei, urcând rapid în ierarhia guvernului teocratic de la Teheran.

Raisi a ocupat de-a lungul timpului mai multe funcții judiciare importante în Iran: procuror general al Iranului și judecător suprem al Iranului. Se crede că a făcut parte dintr-un comitet restrâns care a ordonat execuția a mii de disidenți politici în anii ’80, așa cum notează The New York Times.

Președinția lui Raisi

În timpul președinției lui Raisi, Iranul s-a confruntat cu ample proteste antiguvernamentale după moartea unei tinere, Mahsa Amini, în custodia poliției. Autoritățile au răspuns cu o represiune brutală care a inclus asasinate și execuții.

De asemenea, Teheranul și-a continuat programul de îmbogățire a uraniului, cu scopul de a-și dezvolta propria armă nucleară, continuând de asemenea dezvoltarea programului său de rachete balistice.

Războiul hibrid pe care Iranul îl poartă de ani de zile cu Israelul a fost pe punctul de a se transforma într-o confruntare deschisă după ce Teheranul a lansat sute de rachete și drone împotriva Israelului. Acesta a fost rezultatul escaladării tensiunilor dintre cele două state, după ce gruparea Hamas, susținută de Iran, a atacat Israelul la 7 octombrie 2023.

Tot în perioada președinției lui Raisi, Iranul a devenit, un sponsor al Rusiei în materie de drone militare, furnizând Moscovei drone Shahed, folosite împotriva Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE