Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Dronele invizibile", noile arme în războiul modern. Rusia și Iran se ajută reciproc, dar și alte state le folosesc deja

Din ce în ce mai multe drone sunt folosite în războiul din Ucraina, ca metodă a războiului modern. Versatilitatea lor și mai ales faptul că ele nu necesită o persoană care să le piloteze fizic le fac extrem de utile.

În ultima vreme, rușii atacă din ce în ce mai violent infrastructura ucraineană și profită de lipsa de ajutor suficient a ucrainenilor din partea Occidentului. De altfel, președintele Zelenski a atras atenția, de mai multe ori, că aceste carențe, mai ales în ceea ce privește apărarea aeriană, ar putea să-i coste scump pe ucraineni.

Iranul este principalul furnizor de drone pentru ruși, cu toate că Teheranul infirmă. Numai că dovezile de pe front sunt în contradicție cu ce spun iranienii. Între timp, parteneriatul dintre Iran și Rusia a atins o nouă iterație în ceea ce privește dronele. Este vorba despre așa-numitele drone invizibile, pe care iranienii le produc, ajutați de ruși. Iar aceste drone au ajuns în posesia a 12 state, potrivit publicației Business Insider.

"Dronele invizibile", noile arme în războiul modern

Chiar și Sudan deține asemenea arme, iar îngrijorările sunt și mai mari în ceea ce privește instabilitatea din regiune, dacă avem în vedere că în această țară africană a avut loc o lovitură de stat în aprilie 2023. Este și cazul mai multor state care reușesc să producă astfel de drone cu ajutorul Iranului.

Noua dronă iraniană invizibilă reușește să evite sistemele de apărare aeriană occidentale printr-o așa-zisă "umbrire" a altei drone americane care ateriza în acel moment. De altfel, în ianuarie, o astfel de dronă iraniană a lovit o bază militară americană din Iordania.

În urma investigațiilor, s-a dovedit că drona era de tip Shahed-101, care a folosit acest truc al umbririi pentru a trece neobservată de apărare. Acest truc a fost preluat și de Rusia, potrivit unui ofițer de informații al Pentagonului, Matthew McInnis, care a fost reprezentant al Departamentului de Stat pentru Iran.

"Rusia și Iranul învață una de la cealaltă. Acest lucru este aproape la fel de important ca și schimbul de tehnologie în sine", a spus Matthew McInnis, conform sursei citate.

Până și rebelii Houthi, din Somalia, susținuți de Iran, au început să folosească drone pentru a pune probleme Israelului în războiul cu gruparea Hamas. De altfel, din cauza atacurilor, navele de comerț din Marea Roșie și-au redus traficul prin zonă sau au fost nevoite să devieze de la traseu pe alte trasee mai lungi, ceea ce a dus la creșterea prețului produselor.

Dronele iraniene au fost folosite și de Etiopia, pentru a respinge rebeliunile din țară, iar Tadjikistan, Algeria și Venezuela lucrează și ele cu Iranul.

Din cauza sancțiunilor din ultimele decenii, Iranul a fost nevoit să se adapteze, iar dezvoltarea dronelor a fost una dintre aspectele asupra căruia s-a axat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE