Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce urmează în Iran după moartea președintelui Ebrahim Raisi, care era văzut drept succesorul ayatollahului Ali Khamenei

Moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi și a ministrului Hossein Amirabdollahian în accidentul de elicopter a trimis unde de șoc în întreaga țară.

Televiziunea de stat iraniană a confirmat luni moartea președintelui iranian și a ministrului e externe, într-un accident de elicopter, în urma căruia au fost efectuate căutări care au durat ore întregi. Căutările au fost îngreunate de condițiile meteorologice dificile, inclusiv terenul muntos și ceața densă, care au făcut ca folosirea unei drone pentru operațiunea de căutare să fie imposibilă.

Circumstanțele în care s-a produs accidentul aviatic, care a avut loc în pădurea Dizmar din provincia iraniană Azerbaidjanul de Est, sunt încă neclare. Cei doi se întorceau în orașul Tabriz din nordul țării după o călătorie la granița Iranului cu Azerbaidjanul pentru a inaugura un baraj împreună cu președintele azer Ilham Aliyev, relatează euronews.com.

Cine va prelua conducerea după moartea lui Ebrahim Raisi

Conform Constituției iraniene, primul vicepreședinte al țării, Mohammad Mokhber, este cel care va prelua interimatul funcției de președinte. El are obligația ca în termen de 50 de zile să organizeze noi alegeri prezidențiale în Iran.

Mokhber, în vârstă de 68 de ani, este un fost ofițer în Corpul Gardienilor Revoluției Islamice și, asemeni lui Raisi, este considerat un apropiat al liderului suprem iranian Ali Khamenei. Probabil că el nu va schimba cursul politicii externe și interne.

Președintele Iranului este șeful ramurii executive a țării și este ales o dată la patru ani.

Funcția controlează guvernul și are potențialul de a exercita o putere semnificativă. Cu toate acestea, observatorii subliniază că adevărata putere în Iran se află în Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice, o ramură a forțelor armate.

Ali Bagheri Kani îl va înlocui pe ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, după ce acesta a murit în accident, potrivit presei de stat iraniene.

El va fi ministru interimar până la momentul alegerilor, ocupând acest post timp de maximum 50 de zile, conform Constituției.

Ce spun analiștii români despre moartea lui Ebrahim Raisi

Moartea președintelui Ebrahim Raisi ar putea duce la o escaladare a conflicului în Orientul Mijlociu. Experții în politică externă se tem de o nouă criză regională, la o lună după ce Iranul a atacat Israelul cu rachete și drone.

Moartea președintelui iranian creează o tensiune suplimentară într-o țară deja măcinată de conflicte interne, dar și externe.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: ”În interior, situația este extrem de tensionată, peste 40% din tineri sunt șomeri. Impactul sancțiunilor impusă de Statele Unite este unul destul de serios. În egală măsură, criza în relația cu Israelul și problemele privind îmbogățirea uraniului în scopul dobândirii unei arme nucleare generează o percepție în legătură cu Iranul extrem de complicată.”

Teoriile conspirației, prezente în această regiune, ar putea avea efecte geopolitice la nivel global, spun analiștii.

Dr. Sergiu Mișcoiu, directorul Centrului de Cooperări Internaționale: ”Dacă am emite scenariul cel mai negru, că Iranul va considera că acesta este un atentat împotriva președintelui său și implicit al statului în ansamblul său, atunci desigur că vom a vom asista la o retaliere a Iranului, însoțită de contra-acțiuni ale statelor vizate, posibil, desigur, Israelul, Statele Unite ale Americii.”

După moartea lui Ebrahim Raisi, conducerea țării va fi preluată interimar, pentru 50 de zile, de prim-vicepreședintele Iranului, care are obligația să organizeze noi alegeri. La Teheran, deja există, se pare, temeri privind o eventuală lovitură de stat.

Radu Albu Comănescu, analist de politică externă, lector în cadrul Universității Babeș-Bolyai: ”Raisi era cel care l-ar fi înlocuit pe Kamenei, liderul suprem al Iranului, cel care are maximul de putere politică după disparitia acestuia. Kamenei are 83 de ani, se simte bine. Nu există o competitie la succesiunea poziției de lider, dar vom avea o competiție la poziția de președinte.”

Impactul morții lui Ebrahim Raisi

Ebrahim Raisi a fost considerat pe scară largă ca fiind un posibil succesor al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei. Moartea sa ridică semne de întrebare cu privire la cine îl va înlocui acum pe Khamenei, pe măsură ce acesta îmbătrânește, relatează euronews.com.

Până în prezent, mediul politic a indicat unor surse că Raisi și fiul lui Khamenei, Mojtaba Khamenei, sunt principalii candidați pentru această poziție.

Moartea lui Raisi îi lasă lui Mojtaba o cale clară spre conducerea politică. Cu toate acestea, numirea sa ar putea duce la acuzații de nepotism din partea liderilor Revoluției islamice din 1979, care se opun unui sistem politic care seamănă cu monarhia pe care au răsturnat-o.

Accidentul are loc într-o conjunctură tensionată din punct de vedere politic, în condițiile în care Iranul se află în centrul mai multor crize geopolitice, inclusiv programul său nuclear controversat și implicarea sa în războiul dintre Israel și Hamas.

O schimbare de conducere ar putea să determine schimbări în modul în care președintele gestionează interacțiunile cu Occidentul și cu puterile regionale.

În Iran, moartea lui Raisi are potențialul de a da naștere unui nou val de proteste și de a exacerba tensiunile sociale existente.

De asemenea, aceasta oferă un vid de putere pe care Garda Revoluționară, o ramură puternică a forțelor armate iraniene, ar putea încerca să îl exploateze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE