Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Mohammad Mokhber, cel care va deveni președintele interimar al Iranului după moartea lui Ebrahim Raisi

Mohammad Mokhber (68 de ani), care este primul vicepreședinte al Iranului ar trebui să devină președinte interimar, în baza Constituției țării, după moartea lui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, potrivit Reuters.

În calitate de președinte interimar, Mokhber face parte dintr-un consiliu format din trei persoane, împreună cu președintele parlamentului și șeful sistemului judiciar, care va organiza noi alegeri prezidențiale în termen de 50 de zile de la moartea președintelui.

Cine este Mohammad Mokhber

Născut la 1 septembrie 1955, Mokhber, la fel ca Raisi, este considerat un apropiat al liderului suprem Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat. Mokhber a devenit prim-vicepreședinte în 2021, când Raisi a fost ales președinte.

După revoluţia din 1979, preşedintele este numit pentru patru ani, mandat ce poate fi reînnoit o dată consecutiv. Secondat de mai mulţi vicepreşedinţi, preşedintele are atribuţia de a numi şi conduce Consiliul de miniştri, pentru că postul de premier nu există în Iran.

Viitorul preşedinte interimar, Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, a fost numit de Ebrahim Raisi prim-vicepreşedinte în august 2021, după alegerile prezidenţiale.

Mokhber a făcut parte dintr-o echipă de oficiali iranieni care a vizitat Moscova în octombrie și a fost de acord să furnizeze rachete sol-sol și mai multe drone armatei ruse, au declarat surse pentru Reuters la acea vreme.

Din echipă mai făceau parte doi oficiali de rang înalt din cadrul Gărzilor Revoluționare ale Iranului și un oficial din cadrul Consiliului Suprem de Securitate Națională.

Mokhber fusese anterior șeful Setad, un fond de investiții legat de liderul suprem. Setad, al cărui nume complet este Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam, sau Cartierul General pentru Executarea Ordinului Imamului, a fost înființat în baza unui ordin emis de fondatorul Republicii Islamice, predecesorul lui Khamenei, Ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Acesta a ordonat consilierilor să vândă și să administreze proprietățile presupuse a fi abandonate în anii haotici de după Revoluția Islamică din 1979 și să direcționeze cea mai mare parte a încasărilor către organizații caritabile.

În 2010, Uniunea Europeană l-a inclus pe Mokhber pe o listă de persoane și entități pe care le sancționa pentru presupusa implicare în „activități nucleare sau de rachete balistice”. Doi ani mai târziu, aceasta l-a eliminat de pe listă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE