Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele iranian avertizează protestatarii: Nu va exista „nicio milă” pentru cei ostili față de Iran

Nu va exista „nicio milă” pentru cei care își manifestă ostilitatea față de Republica Islamică Iran, potrivit președintelui iranian Ebrahim Raisi, în contextul în care protestele antiguvernamentale au trecut de 100 de zile.

Ebrahim Raisi: SUA și aliații încurajează protestele

Președintele a luat cuvântul la comemorările organizate de stat pentru 400 de soldați uciși în războiul Iran-Irak din anii 1980. În discursul lui, Ebrahim Raisi a atacat Statele Unite și aliații săi și i-a acuzat că au încurajat protestele antiguvernamentale care durează de mai bine de trei luni, potrivit Euronews.

Iranul a fost zguduit de tulburări după moartea tinerei Mahsa Amini, o femeie iraniano-kurdă în vârstă de 22 de ani. Ea a murit după ce a fost reținută de poliția moralității.

Protestele s-au transformat rapid în apeluri la răsturnarea teocrației iraniene, instaurată după Revoluția islamică din 1979. Acestea au marcat una dintre cele mai mari provocări la adresa regimului clerical iranian din ultimele peste patru decenii.

Cel puțin 507 protestatari au fost uciși și peste 18.500 de persoane au fost arestate, potrivit Human Rights Activists in Iran, un grup care a monitorizat îndeaproape tulburările. Autoritățile iraniene nu au publicat cifrele privind persoanele ucise sau arestate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE