Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Josep Borrell i-a cerut ministrului de Externe din Iran să înceteze reprimarea protestelor și susținerea militară a Rusiei

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat marţi că i-a cerut ministrului de Externe iranian Hossein Amir-Abdollahian ca reprimarea manifestaţiilor din Iran şi ajutorul militar dat Rusiei de Teheran să înceteze, transmite AFP.

Întâlnirea, desfăşurată în marja unui summit regional organizat în Iordania, a fost prima între Uniunea Europeană şi Iran după luna august, informează Agerpres.

''O reuniune necesară cu ministrul iranian (...) în momentul unei deteriorări a relaţiilor între UE şi Iran'', a scris Borrell pe Twitter.

''Am subliniat necesitatea reprimării interne din Iran şi necesitatea stopării imediate a sprijinului militar pentru Rusia'', a adăugat reprezentantul blocului comunitar.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a impus o nouă serie de sancţiuni contra Teheranului pentru a protesta împotriva reprimării manifestaţiilor de către regimul iranian după moartea, la jumătatea lunii septembrie, a unei tinere kurde în arestul poliţiei.

Protestele din Iran

Autorităţile iraniene consideră aceste demonstraţii acte de nesupunere şi au arestat mii de persoane.

De partea sa, Amir-Abdollahian a ''condamnat abordarea ţărilor occidentale constând în susţinerea celor care provoacă tulburări şi în impunerea de sancţiuni ilegale'' contra Iranului ''sub false pretexte de protejare a drepturilor omului''.

Referitor la programul nuclear iranian, Josep Borrell a subliniat că cele două părţi au convenit să ''păstreze deschise canalele de comunicare'', în timp ce responsabilul iranian le-a ''recomandat'' europenilor să aibă o abordare ''constructivă şi realistă''.

Teheranul şi marile puteri au lansat în aprilie 2021, la Viena, discuţii vizând resuscitarea acordului încheiat în 2015 care garantează caracterul civil al programului nuclear al Republicii islamice, acuzată, în pofida dezminţirilor sale, că încearcă să se doteze cu arma nucleară.

Negocierile sunt într-un punct mort după retragerea unilaterală a Statelor Unite, decisă de fostul preşedinte Donald Trump.

Discuţiile se lovesc în principal de problema celor trei instalaţii din Iran pentru care Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) caută să obţină explicaţii despre prezenţa unor urme de uraniu îmbogăţit. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE