Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Specialiștii ridică semne de întrebare după accidentul aviatic în care a murit președintele Iranului: Nu poate fi vorba de o slabă planificare a zborului

Unii specialiștii militari cred că incidentul în care a fost implicat președintele iranian, Ebrahim Raisi, nu poate fi pus pe seama unei slabe planificări a zborului, a unei erori umane.

Piloții sunt bine pregătiți, iar elicopterul în care s-a aflat președintele iranian ar fi unul construit relativ recent.

”Avem în clipa de față 3 elicoptere care zburau pe deasupra Iranului, întreaga delegație oficială. Din celelalte două elicoptere s-a văzut momentul în care s-a întâmplat ceva cu elicopterul președintelui, în care, se pare, se afla și în ministrul de externe.

În general, la un accident ai două elemente dincolo de confirmarea virtuală, se pierde legătura cu aparatul respectiv și dispare de pe radar. Ori aici avem chiar și confirmarea însoțitorilor că s-a întâmplat, a apărut cuvântul aterizare forțată, dar până când echipele nu ajung acolo și clarifică situația nu se poate spune nimic.

Este tot ceea ce ne oferă Teheranul și oferă mai ales celor 80 de milioane de locuitori ai tării, până când ori se clarifică situația, ori dacă este gravă, iau primele măsuri și pentru stabilizarea situației politice interne.

Este ora aceea de aur din momentul în care cineva a fost rănit, trebuie într-o oră să-l duci într-un loc unde i se poate acorda un prim ajutor comprehesiv complet. De aceea, da, este foarte important viteza cu care echipele ajung la locul aterizării forțate.”, a declarat Valentin Mateiu, comandant în rezervă, la Euronews.

Dacă președintele iranian nu ar supraviețui acestui incident aviatic, nu este de așteptat o schimbare strategică de politică în zonă, spun unii analiști politici.

”Un astfel de incident din punct de vedere constituțional, n-ar trebui să creeze probleme de succesiune. Constituția spune clar cel care va înlocui, dacă nu va supraviețui, va fi primul vicepreședinte. Iran are patru vicepreședinți. Primul vicepreședinte care are un profil similar cu al lui, el l-a numit și alegeri vor urma următoarele șase luni.”, a anunțat Corneliu Bjola, politolog și profesor la Universitatea Oxford.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a venit la putere în 2021 în urma unor alegeri în care peste aproape 50% dintre cetățenii cu drept de vot nu s-au prezentat la scrutin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE