Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acord istoric în urma COP28. Țările participante au decis tranziția de la combustibilii fosili

La finalul summitului climatic din Dubai s-a ajuns la un acord considerat istoric. Cele aproape 200 de țări participante au decis tranziția de la combustibilii fosili, considerați principala cauză a încălzirii globale, către energie regenerabilă.

Însă nu se stipulează clar renunțarea la cărbune și gaze naturale. Reacțiile au venit imediat. Președintele Franței, Emmanuel Macron a salutat acest „pas important”, iar emisarul Statelor Unite, John Kerry a subliniat că delegațiile au reușit să pună „binele comun” deasupra intereselor contradictorii.

Rezultatul summitului COP28 a fost salutat cu aplauze. După două săptămâni de negocieri s-a ajuns la un acord detaliat pe 21 de pagini. Acesta stipulează atingerea neutralității emisiilor de carbon până în 2050, triplarea energiilor regenerabile, folosirea hidrogenului în loc de carbon.

Însă se vrbește și despre dezvoltarea tehnologiilor care să permită, în anumite condiții, continuarea producției de hidrocarburi.

China a declarat că va continua să coopereze cu SUA pentru a-și armoniza strategia climatică pe termen lung.

”Am convenit că, în conformitate cu cerințele Acordului de la Paris și sugestiile făcute în rezultatul bilanțului global de această dată, China și SUA își vor reevalua strategia pe termen lung pentru acțiunile climatice și vor actualiza CND (Contribuția Națională Determinată) pe baza acesteia cât mai curând posibil, pentru a ne adapta mai bine strategia pe termen lung.”, a declarat Xie Zhenhua, emisar climatic al Chinei.

Activiștii climatici se declară însă dezamăgiți de rezultatul COP28.

Este pentru prima dată însă când la o conferinţă a Națiunilor Unite privind schimbările climatice se atinge tema renunțări la combustibili fosili.

Chiar și așa, textul adoptat nu este destul de tranșant, iar criticii săi spun că ar putea permite folosirea în continuare a gazului, dar şi depozitarea şi captarea dioxidului de carbon.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE