Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua mondială a berii. Uniunea Europeană produce câte 80 de litri pentru fiecare locuitor

Astăzi este ziua mondială a berii. Pentru prima dată, berea a fost sărbătorită la nivel mondial în 2008.

Totul a început în glumă, când un grup de prieteni l-au convins pe patronul unui bar să declare această sărbătoare. Prima aniversare a fost una restrânsă, în oraşul american Santa Cruz, din statul California. La ora actuală, evenimentul este marcat în mai mult de două sute de oraşe la nivel mondial.

Berea ocupă a treia poziţie în topul mondial al băuturilor, pe primele două locuri fiind apa și ceaiul. Cât privește Europa, statele comunitare au produs anul trecut mai mult de 34 de miliarde litri de bere cu alcool, iar acest lucru înseamnă aproape 80 de litri pentru fiecare locuitor al Uniunii Europene. Cel mai mare producător european rămâne Germania, cu aproape o cincime din cantitate.

Cum a apărut ziua internaţională a berii

Ideea unei astfel de zile i-a aparţinut lui Jesse Avshalomov, care, împreună cu mai mulţi prieteni şi împătimiţi ai acestei băuturi, a convins în anul 2007 patronul unui bar din oraşul american Santa Cruz să declare ziua de 5 august drept zi a berii, potrivit www.internationalbeerday.com. Apoi, evenimentul a fost popularizat pentru a fi marcat ca o sărbătoare la nivel mondial. Astfel, în următorul an, a fost organizată o campanie de promovare în Marea Britanie şi în America de Sud.

Impactul mondial a avut loc în anul 2011, când a fost creat un site de internet unde au fost publicate argumente ce susţineau celebrarea Zilei internaţionale a berii. Iniţiativa a convins numeroşi utilizatori ai reţelelor sociale, astfel încât ziua a fost rapid popularizată. În 2011, au fost organizate 276 de festivităţi în 138 de oraşe din 23 de ţări din întreaga lume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE