Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Voluntari ucraineni, antrenamente în păduri. Ei învață să găsească inamicul și să îi evalueze exact forțele

Informațiile venite de pe fronturile din Ucraina se referă tot mai des la o contra-ofensivă a soldaților Kievului. Nu se știe exact unde și când ar urma să se întâmple și nici dacă armata ucraineană este pe deplin pregătită pentru o operațiune de mare anvergură. Sigur este însă faptul că militarii se pregătesc în fiecare zi.

Unele dintre exercițiile ucrainenilor nu înseamnă să lupte efectiv cu soldații lui Putin. Ei învață să se orienteze cât mai bine în teren. Așa că, dis de dimineață, lasă deoparte armele și având doar o busolă și o hartă, intră în pădurile dese din centrul Ucrainei. Cel mai important este să nu fie văzuți. O mică eroare ajunge, iar întreaga operațiune este ratată, mai ales că mulți nu sunt soldați profesioniști.

”Totul depinde de operație. Planificarea temeinică este egală cu succesul întregii operațiuni. În cazul în care planificarea a fost făcută bine, și am avut timp să ne pregătim, este bine. Planul pentru acest antrenament a fost elaborat în patru zile. Totul se rezumă la a avea un plan bun. În lupta reală, planificarea slabă poate duce la pierderi. Planificarea este baza pentru orice operațiune de succes,” a explicat Mazhor, instructor, comandant al echipei.

Forțele rusești ocupă aproape o cincime din Ucraina

Testul zilei, pregătit de comandantul acestei echipe de infanterie de asalt, are mai multe elemente. Asta înseamnă să se deplaseze prin pădurile dese folosind doar busola și să ridice în aer drone pentru a descoperi coordonatele exacte ale inamicului. Odată ce acestea sunt transmise unității de artilerie, trebuie să se pregătească de atac. Fără a uita că este vorba de voluntari.

”Ei încă învață, mai sunt multe de învățat. Greșelile pot apărea în orice antrenament. Sigur nu facem tot ce putem face chiar de la prima încercare. Evaluarea arată doar că trebuie să muncim mai mult. În general, avem o rată de greșeli de 10 procente, având în vedere traseul pe care l-am proiectat. În calitate de comandant de unitate, cred că 10% este un rezultat foarte bun,” a spus Mazhor, instructor, comandant al echipei.

La mai bine de un an de când Rusia a invadat Ucraina, liniile de front ale războiului au devenit aproape statice. Forțele rusești ocupă aproape o cincime din țară. SUA și alți aliați au sporit arsenalul Ucrainei cu armament modern, dar lipsurile critice de muniție persistă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE