Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia ar fi înscenat atacul cu drone asupra Kremlinului, susține Institutul pentru Studiul Războiului

Atacul cu drone asupra Kremlinului ar fi fost ”înscenat cel mai probabil” de Rusia și reprezintă o tentativă de ”a aduce subiectul războiului pe plan intern”, pentru o mobilizare mai amplă a societății, au precizat reprezentanții Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), o asociație neguvernamentală cu sediul în SUA, conform Euronews.com.

În schimb, Moscova a anunțat miercuri că a dejucat o tentativă de asasinare a președintelui Vladimir Putin cu drone, ce ar fi fost pusă la cale de Ucraina. De asemenea, a amenințat că vor exista represalii în urma presupusului ”atac terorist”.

De cealaltă parte, Ucraina a negat orice implicare în incidente.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susține că Rusia ar fi pus la cale acest incident, pe care l-a catalogat drept ”o încercare de a aduce subiectul războiului în atenția publicului rus și de a crea condițiile pentru o mobilizare mai amplă a societății”.

”Mai multe elemente indică faptul că lovitura a fost coordonată de pe plan intern și pusă la cale în mod intenționat”, au precizat reprezentanții ISW.

ISW: ”Rusia a înscenat cel mai probabil atacul”

”Rusia a organizat, cel mai probabil, acest atac în încercarea de a aduce războiul în atenția publicului rus, pe plan intern, și de a crea condițiile pentru o mobilizare mai amplă a societății. Mai multe elemente indică faptul că lovitura a fost coordonată de pe plan intern și pusă la cale în mod intenționat.

Recent, autoritățile ruse au luat măsuri pentru a spori capacitățile interne de apărare antiaeriană, inclusiv în Moscova, și, prin urmare, este extrem de puțin probabil ca două drone să fi putut penetra mai multe niveluri de apărare antiaeriană și să fi detonat sau să fi fost doborâte chiar deasupra centrului Kremlinului într-un mod care să ofere imagini spectaculoase surprinse de camere.

Imaginile surprinse de sisteme de geolocalizare în ianuarie 2023 arată că autoritățile ruse au amplasat sisteme de apărare aeriană Pantsir în apropierea Moscovei pentru a crea cercuri de apărare aeriană în jurul orașului.

O lovitură care a evitat detectarea și distrugerea de către astfel de mijloace de apărare aeriană și a reușit să lovească o țintă atât de vizibilă precum Palatul Senatului de la Kremlin ar fi fost o rușine de proporții pentru Rusia.

Reacția imediată, coerentă și coordonată a Kremlinului în urma incidentului sugerează că atacul a fost pregătit pe plan intern (...) Kremlinul a acuzat imediat Ucraina că a comis un atac terorist, iar răspunsurile oficiale rusești s-au coagulat rapid în jurul acestei acuzații. Dacă atacul cu drone nu ar fi fost pregătit pe plan intern, ar fi fost un eveniment surpriză. Este foarte probabil ca răspunsul oficial rus să fi fost inițial mult mai dezorganizat, deoarece oficialii ruși s-au străduit să genereze o narațiune coerentă și să compenseze implicațiile retorice ale unei jenante informale evidente”, a mai precizat Institutul pentru Studiul Războiului.

Mai mult, specialiștii din cadrul organizației susțin că Rusia a înscenat acest incident, în apropierea datei de 9 mai - ziua victoriei, pentru a prezenta războiul ca un subiect ”existent pentru publicul intern”.

”Kremlinul ar putea folosi lovitura pentru a justifica fie anularea, fie limitarea în continuare a sărbătorilor din 9 mai, acțiuni care ar spori probabil efortul de informare care încadrează războiul din Ucraina ca amenințând direct respectarea de către Rusia a evenimentelor istorice celebrate. ISW a evaluat anterior că Rusia folosește o serie de măsuri pentru a prezenta războiul din Ucraina ca fiind existențial pentru publicul intern rus și pentru a pregăti o mobilizare mai largă a societății”, a mai precizat organizația.

Rusia a acuzat Ucraina c-a încercat să-l asasineze pe Vladimir Putin

În imaginile distribuite pe rețelele de socializare poate fi văzut cum o dronă a explodat în apropierea acoperișului Palatului Senatului de la Kremlin, iar două persoane neidentificate se urcă în vârful clădirii.

Oficialii de la Kremlin susțin că președintele Vladimir Putin nu a fost rănit deoarece nu se afla în clădire în momentul presupusei tentative de asasinat.

Alți experți în securitate au pus la îndoială explicația oferită de Moscova. Unii au sugerat că incidentul a fost la cale pentru publicul internațional, întrebându-se de ce Rusia ar vrea ca propriul popor să știe că nu a putut doborî o dronă de mici dimensiuni decât în ultimul moment.

"Am câteva întrebări serioase. Este cu adevărat realist - dacă drona venea de la mare distanță - că nicio apărare aeriană nu ar fi putut interveni până chiar deasupra Kremlinului?”, a declarat fostul prim-ministru suedez Carl Biltd.

În informarea sa, ISW a remarcat că Rusia și-a întărit recent apărarea aeriană internă, inclusiv la Moscova.

"Prin urmare, este extrem de improbabil ca două drone să fi putut penetra mai multe niveluri de apărare aeriană și să fi detonat sau să fi fost doborâte chiar deasupra inimii Kremlinului într-un mod care a oferit imagini spectaculoase surprinse frumos de camerele de luat vederi", a scris acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE