Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Urmează o lună de caniculă în toată țara. Anunțul ANM: "Vom resimți și peste 40 de grade la umbră"

Săptămâna 2-9 iulie a fost una-record, din punct de vedere climatic. Joi, 6 iulie, a fost ziua cea mai caldă din istorie, când temperatura medie globală a atins 17,23 de grade Celsius. A fost al treilea record bătut succesiv în patru zile, iar acest aspect este cu adevărat îngrijorător.

În România, în plin sezon al concediilor și vacanțelor, meteorologii anunță o lună de vreme caniculară. Practic, urmează cea mai caldă perioadă a anului în intervalul 10 iulie - 8 august. Euronews a stat de vorbă cu meteoologul Mihai Timu, care a dat detalii despre ceea ce se va întâmpla.

Perioada 10 iulie - 8 august va fi cea mai caldă din acest an

"Traversăm cea mai caldă perioadă din an, deci nu ar fi surprinzător să avem aceste temperaturi, însă acolo vorbim de niște temperaturi mediate pe săptămână, ceea ce mai poate suferi modificări. De asta aș alege să vorbim mai degrabă de ceea ce se întâmplă în perioada imediat următoare, de o săptămână, cel mult două.

Petru săptămâna viitoare, vorbim de un transport de aer mai cald, dinspre nordul Africii, care se va intensifica spre mijlocul săptămânii. Acest aer cald va influența sudul și sud-estul continentului, implict țara noastră, dar nu vor fi la fel peste tot temperaturile. Practic, de mâine, vom aștepta temperaturi de 34 de grade, izolat 35 de grade în Oltenia și în Banat, după care, până spre mijlocul săptămânii, putem spune că această vreme caniculară va pune stăpânire pe sud-estul, sudul și parțial sus-estul teritoriului.

Adică ne așteptăm, la amiază, la temperaturi frecvent peste 35 de grade, cu vârful zilei de joi, acolo unde estimăm chiar și valori în jurul a 38-39 de grade pentru Oltenia și Muntenia, mai ales în zonele de câmpie. În tot acest interval, cu siguranță și disconfortul termic va fi în creștere de la o zi la alta. Practic, vor fi resimțite în anumite zone și temperaturi de peste 40 de grade, cu remarca că aceste temperaturi vor fi măsurate la umbră, nu în soare, pentru că știm că orașele amplifică foarte mult senzația de căldură", a spus meteorologul Mihai Timu, la Euronews.

Inundațiile au lovit România în ultimele săptămâni

Însă pe lângă valul de căldură, România nu a scăpat nici de furtuni. În ultimele săptămâni, acestea au făcut ravagii în mai multe zone din țară, iar acest aspect ar putea să continue, dar mult mai izolat.

"Spre jumătatea săptămânii, pătrunde o ușoară masă de aer mai rece dinspre Europa centrală, motiv pentru care vremea va deveni instabilă, cu furtuni în jumătatea de nord a țării, iar vineri acestea se vor muta și în partea de est și sud-est a României, motiv pentru care vineri și sâmbătă o să simțim o ușoară scădere a temperaturilor, dar vom vorbi tot de o vreme călduroasă. Și se pare că, pe termen un pic mai îndepărtat, pentru cea de-a doua săptămână, această masă de aer cald va continua să puncteze dinspre nordul Africii.

Și trebuie să ne mai așteptăm la intervale cu vreme caniculară mai ales în partea de sud. Precipitații vor fi mai puține decât am avut până acum. Trebuie să fim atenți la acest interval de joi-vineri, când vom avea din nou furtuni un pic mai intense, local, adică averse cu caracter torențial. Putem avea pentru perioade scurte de timp și zone în care se vor depăși 30-40 de litri pe metru pătrat, vor fi și căderi de grindină și acel vânt cu aspect de vijelie. După care, în restul intervalului, ploile vor fi destul de puține și mai slabe din punct de vedere cantitativ", a explicat Mihai Timu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE