Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ploile torențiale au afectat mai multe județe din țară. Un drum din Brașov care a fost reabilitat recent este acum distrus

Codul portocaliu de vreme rea a făcut ravagii în mai multe județe din țară. Zeci de gospodării și drumuri au fost inundate. Accesul spre unele localități a fost îngreunat de apele care au acoperit asfaltul. În localitatea Poiana Mărului, din județul Brașov, aluviunile aduse de pe versanți de ploaia torențială au blocat drumul pe mai multe porțiuni, până la ieșirea din localitate spre Șinca Nouă.

Până duminică la ora 20 este în vigoare un cod  galben de vreme rea în zona Dobrogei, jumătatea de est a Munteniei, sudul și centrul Moldovei, cu viteze în general între 55 și 70 km/h, iar în zona înaltă din Carpații de Curbură și estul Carpaților Meridionali vor fi rafale de peste 80...90 km/h.

Apele au intrat în curțile oamenilor

Ploile torențiale au făcut ca viiturile de pe versanți să aducă trunchiuri de copaci, pietre și noroi care au blocat complet Drumul National 73 A, pe raza localității Poiana Mărului, din județul Brașov. Aluviunile aduse de pe versanți au blocat drumul pe mai multe porțiuni, până la ieșirea din localitate spre Șinca Nouă. Apele au intrat și în curțile oamenilor.

Drumul a fost complet blocat, doar mașinile de teren s-au încumetat să treacă peste aluviuni. Drumul DN 73 A fusese recent reabilitat de Compania de Drumuri, iar a cum a fost distrus complet.

Cătălin Perșoiu, primarul localității Poiana Mărului: ”În jurul orei 4 și 15 minute am alarmat populația când ne-am dat seama că ploaia nu se oprește și vor fi probleme. Sunt în jur de 5-6 case în care a intrat apa, sunt pivnițe, majoritatea în cursul apei sunt pline cu apă. Pompierii pompează la fiecare casă, cele mai mari pagube sunt la drumuri, la căile de acces. Sunt pagube însemnate. Vorbeam mai devreme cu niște săteni mai în vârstă și spuneam că ei nu au văzut așa ceva, așa cantitate de ploi.”

Prefectul județului Brașov spune că locuitorii afectați vor fi despăgubiți.

A fost emisă o nouă atenționare meteo

Și în Iași ploaia torențială a inundat mai multe străzi și un pasaj, iar, din cauza vântului, un copac a căzut pe asfalt pe Șoseaua Ștefan cel Mare. În cartierul Nicolina apa a acoperit bulevardul, iar mașinile au înaintat cu greu.

Pentru perioada următoare meteorologii nu au vești prea bune.

Ana Păduraru – meteorolog ANM: ”A fost emisă o nouă atenționare meteo. În primul rând, pentru intensificări ale vântului vor fi prezente în Dobrogea, Moldova, codul galben de vânt va expira abia mâine seară la ora 20. Din punct de vedere al ploilor nu mai vorbim de un grad ridicat de instabilitate atmosferică, va ploua în Vaslui, Galați, Tulcea, ploile prin cumulare pot depăși 40 de litri pe metru pătrat.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE