Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sumele de bani și ajutoarele acordate de Guvern persoanelor afectate de inundațiile din sud-vestul României

Inundațiile din sud-vestul țării, ca urmare a ploilor din ultimele două zile, au determinat luarea de măsuri de urgență la nivelul noului Guvern Ciolacu. Astfel, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a anunțat că va elabora o hotărâre pentru aprobarea sumelor de bani și a ajutoarelor destinate persoanelor afectate de aceste calamități.

Actul va fi parafat în ședința de guvern de joi. Noul prim-ministru Marcel Ciolacu a precizat că oamenii vor primi și mâncare caldă sau apă.

De cazare se vor ocupa autoritățile locale, iar pentru refacerea infrastructurii distruse vor fi utilizați bani din fondul de rezervă al Guvernului, după cum a precizat premierul.

Sumele de bani acordate de Guvern pentru persoanele afectate de inundații

În total, ajutoarele se vor încadra în limita a 7 milioane de lei, iar banii provin "din creditele bugetare aprobate cu această destinație", după cum precizează Guvernul.

Art. 2 - (1) Ajutoarele de urgenţă prevăzute la art. 1 se acordă familiilor sau persoanelor singure afectate de inundaţii, indiferent de veniturile acestora, astfel:

a) câte 10.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de peste 75% inclusiv;

b) câte 7.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50% inclusiv şi 75%;

c) câte 4.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25% inclusiv şi 50%;

d) câte 2.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de până la 25%;

e) câte 1.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri din locuinţă au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.

(2) Pentru familiile şi persoanele singure prevăzute la alin. (1) lit. a) - d), suma prevăzută la alin. (1) lit. e) se acordă suplimentar faţă de sumele acordate pentru afectarea locuinţei.

(3) În cazul în care, ca urmare a inundaţiilor, alunecărilor de teren şi fenomenelor meteorologice deosebite, se înregistrează pierderi de vieţi omeneşti, familia persoanei decedate beneficiază suplimentar de suma de 7.500 lei, indiferent de numărul victimelor.

(4) În situaţia prevăzută la alin. (3), ajutorul se plăteşte soţului/soţiei ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântării.

(5) Ajutorul de urgenţă se acordă numai pentru persoanele singure şi familiile pentru care s-au înregistrat pagube în cazul locuinţelor în care acestea trăiesc efectiv, indiferent de regimul juridic al deţinerii acestora. În cazul în care persoana singură sau familia deţine mai multe locuinţe afectate, ajutorul se acordă o singură dată, pentru o singură locuinţă.

Județele Dolj, Gorj și Caraș-Severin sunt cele mai afectate de inundații

Cel mai mult au avut de suferit județele Caraș Severin, Dolj și Gorj, iar cele mai multe persoane afectate sunt locuitorii din comuna Grecești, județul Dolj.

A fost emis cod roșu de vreme rea în aceste trei județe, dar și în altele. Ploile căzute în cantități mari au inundat gospodăriile oamenilor, iar un drum comunal din Vâlcea a fost rupt.

"Suntem alături de oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. Ţinem legătura cu autorităţile locale pentru a oferi tot suportul necesar persoanelor afectate de inundaţii", a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE