Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Localități inundate de ploile torențiale. Ministrul Mediului: ”Punem acest lucru pe seama schimbărilor climatice”

O avertizare hidrologică de cod roșu, valabilă până duminică la 12.00, vizează 13 râuri din țară. Iar 14 județe se află sub cod portocaliu, motiv pentru care ministrul Mediului a convocat Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență. ANM a emis o prognoză specială și pentru Capitală, valabilă până mâine, la ora 10.00. În București, vremea va fi instabilă și sunt așteptate ploi, posibil torențiale.

17/06/2023 , 17:21

Ministrul Mediului: ”Este prima dată când am înregistrat atât de multe coduri roșii în aceleași județe”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, sâmbătă, la Euronews România că a convocat Comitetul ministerial pentru Situații de Urgență în contextul avertizărilor meteorologice de cod galben și portocaliu transmise de ANM, dar și a prognozelor hidrologilor.

”Situația este mai bună puțin decât a fost ieri. Suntem într-o perioadă mai favorabilă din punct de vedere al codurilor hidrometeorologice, însă avem în vedere faptul că ne aflăm într-o perioadă lungă de timp în care s-au emis astfel de avertizări.

Este prima dată când am înregistrat atât de multe coduri roșii în aceleași județe, în aceleași zone, în interval mai mare de șapte zile ca urmare a precipitațiilor succesive.

Punem acest lucru pe seama schimbărilor climatice pe care le resimțim din ce în ce mai des”, a afirmat ministrul Mediului.

Ministrul Mediului: ”Am făcut un apel la populație să nu aventureze în apropierea cursurilor de ape”

Mircea Fechet a dat asigurări că echipe din cadrul Apelor Române intervin alături de pompieri, jandarmi și de autoritățile locale în zonele afectate de inundații.

”Venim în întâmpinarea populației pentru diminuarea pagubelor acestor inundații, cu speranța că nu vom avea pierderi de vieți omenești. Din acest motiv, am făcut un apel la populație să nu aventureze în această perioadă în apropierea cursurilor de ape vizate de avertizările meteorologice și mai ales să nu încerce să traverseze aceste cursuri unde există avertizări ale autorităților”, a mai afirmat el.

În acest moment, a fost emisă o avertizare hidrologică de cod roșu doar în trei județe - Dolj, Mehedinți și în Caraș Severin.

”Suntem în alertă continuă. Dacă la noapte vom avea noi avertizări, voi convoca mâine din nou comitetul ministerial pentru Situații de Urgență pentru a mă asigura că toți colegii mei au tot ce este necesar pentru a interveni și aștept să văd evoluția situației”, a concluzionat Fechet.


În continuare, până la orele prânzului, judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin şi zona de munte a judeţelor Gorj şi Hunedoara sunt sub cod roşu de averse torenţiale şi abundente. Meteorologii ANM avertizează că nu vom scăpa nici zilele următoare de fenomenele severe.

”Partea de sud vest, care a fost greu încercată zilele ce au trecut de aceste averse torențiale, care au totalizat peste 60 de litri în intervale scurte de timp, nu vor mai fi de interes pentru partea de sud-vest. E adevărat, în partea de sud-vest astăzi mai așteptăm ploi, dar ploi slabe cantitativ, nu se compara cu ce am avut ieri sau în zilele trecute.

Ne așteptăm și azi la manifestări de instabilitate atmosferica destul de accentuată în zona Moldovei, trebuie precizat că și ieri în zona Moldovei au fost manifestări de instabilitate accentuată. Ne putem aștepta la fenomene severe și în zilele imediat următoare,” a spus Oana Catrina, meteorolog ANM.

În județul Caraș-Severin pompierii au intervenit pentru înlăturarea efectelor produse de precipitaţii şi au evacuat apa din 20 de beciuri la Naidăş, un beci la Slatina-Nera, o grădină în localitatea Prilipeţ şi o curte în Anina.

În județul Gorj, echipajele de pompieri au intervenit deja pentru evacuarea apei din 27 de gospodării afectate de inundaţii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE