Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un dig s-a surpat în comuna Mahmudia. Aproape 40 de hectare de culturi agricole au fost inundate

Un echipaj de 25 de pompieri de la ISU "Delta" Tulcea au intervenit pentru a reface un dig de protecție care s-a rupt în zona incintei Carasuhat din comuna tulceană Mahmudia. Misiunea lor continuă. Autoritățile spun că ar mai dura cel puțin două zile până breșa, descoperită joi seara, va fi complet astupată.

Culturile agricole au fost inundate

Misiunea forțelor de intervenție este una grea. Breșa din dig măsoară între șase și opt metri. O cantitate foarte de mare se revarsă pe culturile agricole din zonă.

Până acum, aproape 40 de hectare de culturi agricole au fost inundate din cauza avariei digului. Potrivit Apele Române, este de așteptat să fie inundate între 80-100 de hectare de teren.

Au fost folosite până acum peste 25 de tone de piatră pentru protejarea digului în vederea reparării breșei. La fața locului vor ajunge utilaje de mare capacitate care să astupe breșa cu bolovani și saci de nisip.

Populația nu este în pericol de a fi inundată

Cauza breșei, potrivit Apele Române, ar fi valurile care au lovit digul, provocate de ambarcațiuni.

Debitul apei este în scădere. Autoritățile transmit că populația nu este în pericol de a fi inundată.

Daniel Năstase, purtător de cuvânt ISU Delta: "Aseară s-a lucrat în mod expres pentru protejarea malului stâng al breșei, ca aceasta să nu se rupă și mai mult. În cursul zilei, 13 subofițeri și un ofițer se află în zonă, pentru a mai pune alte câteva tone de piatră. Este o misiune destul de grea, pentru că distanța dintre Mahmudia și locul unde se află breșa este la aproximativ patru kilometri distanță. Se ajunge numai pe apă, cu barje.

Cred că va mai dura o zi sau cel puțin două (n. red. până breșa va fi complet astupată). Suprafața incintei Carasuhat este de aproximativ 600 de hectare. Toată este umplută cu apă. Debitul apei în zona breșei este destul de mare. S-a creat o cascadă acolo."

Nu este primul episod de acest gen. Digul a mai ridicat probleme în luna aprilie, iar autorităţile locale au intervenit cu saci de nisip pentru a stopa erodarea acestuia, care în unele zone ajungea până la 80%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE