Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Date seismice din România sporesc dovezile potrivit cărora barajul Kahovka din Ucraina a fost aruncat în aer

Dovezile că barajul de la Kahovka a fost aruncat în aer se adună, după publicarea datelor seismice care arată că a avut loc o explozie la fața locului în primele ore ale dimineții de marți, 6 iunie.

NORSAR, Rețeaua Seismică Norvegiană, a declarat că semnalele de la o stație regională aflată în România au indicat o explozie la ora 2:54 dimineața. NORSAR nu a tras concluzii cu privire la cine a fost responsabil, potrivit The Guardian.

Guvernul ucrainean a declarat că forțele de ocupație rusești dețineau controlul asupra infrastructurii hidroelectrice de pe vârful barajului și că o foloseau ca garnizoană în momentul exploziei. Experții în explozibili au declarat că ar fi fost mult mai ușor să arunce în aer barajul din interior decât să tragă asupra lui de la distanță.

O interceptare telefonică arată că Rusia ar fi fost responsabilă pentru distrugerea barajului

Vineri dimineață, serviciul de securitate ucrainean a publicat ceea ce a susținut că este o convorbire telefonică interceptată care dovedește responsabilitatea Rusiei pentru aruncarea în aer a barajului.

SBU a postat o înregistrare a unei conversații telefonice de 90 de secunde pe aplicația de socializare Telegram și a susținut că aceasta a avut loc între doi "ocupanți", cuvântul folosit în mod normal de oficialii ucraineni pentru soldații ruși.

Cei doi bărbați discută despre distrugerea barajului, iar unul dintre ei presupune că aceasta a fost efectuată de ucraineni, dar celălalt interlocutor îl corectează, spunând că "băieții noștri au făcut-o".

Autenticitatea apelului nu a putut fi verificată independent. O sursă SBU a declarat că apelul a fost interceptat joi și că nu au putut fi furnizate mai multe detalii, deoarece înregistrarea face parte dintr-o anchetă penală.

Ihor Sirota, directorul general al companiei ucrainene de energie hidroelectrică Ukrhydroenergo, a respins sugestiile potrivit cărora barajul ar fi putut fi distrus în urma unui bombardament ucrainean sau a unei defecțiuni catastrofale, considerându-le propagandă rusească.

"Centrala a fost proiectată pentru a rezista unui atac nuclear", a declarat Sirota pentru The Guardian. "Centrala a fost aruncată în aer din interior", a mai spus acesta.

El a adăugat: "Au adus acolo sute de kilograme de explozibili. Ucraina a raportat anul trecut că stația a fost minată. Rușii așteptau doar ziua potrivită pentru a o arunca în aer".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE