Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aparatele de aer condiționat, sursă de bacterii. Cât de des trebuie curățate

Aparatele de aer condiționat sunt o sursă de bacterii , dacă nu sunt curățate și igienizate la timp. Totodată ele pot deveni surse de poluare în locurile în care sunt montate. Specialiștii din domeniu ne explică cum putem avea grija de aparatul de răcire a aerului chiar la noi acasă. 

Octav Popescu, manager magazin: “Se poate vedea că este praf pe primul filtru superior, se poate vedea de asemenea condensatorul care este plin de praf. Practic nu mai trecea aer sau trecea aer foarte foarte greu. Iar în zona unde este turbina este mucegai.” 

Este o operațiune extrem de simplă pe care o putem face acasă sau la birou. Filtrele aparatului se scot și pot fi spălate cu ușurință la chiuvetă, utilizând un spray degresant și, foarte important, dezinfectant. 

Totodată specialiștii recomandă și o mentenanță profesională care nu se face foarte des, dar este la fel de importantă, mai ales în cazurile în care locuim într-un oraș cu poluare masivă. 

Stelian Ciorbă, specialist aparate de aer condiționat: ”Pentru că Bucureștiul este plin de praf, o verificare și o curățare profesionistă măcar la doi ani. Fiind un schimbător de căldură, transferul termic nu se mai face, depunerile de praf împiedică transferul termic și atunci aparatul nu mai funcționează cum trebuie.”

În același timp, lipsa de igienizare a aparatelor poate afecta sănătatea umană. Legionella este o bacterie ce se regăsește în dispozitivele de răcire a aerului și duce spre afecțiuni grave ale căilor respiratoria, spun medicii. 

Dr. Radu Crișan Dabija, medic primar pneumolog: Este o infecție destul de agresivă, se comportă ca orice pneumonie, cu durere toracică, febră, tuse, expectorație abundentă. Trebuie să ne uităm la aparatele de aer condiționat exact cum ne uităm la orice sursă de poluare. Așa cum există poluarea outdoor, există poluarea indoor.  Ele pot fi colonizate cu bacterii și chiar cu virusuri, chiar cu fungi, ceea ce este și mai grav.“ 

Pentru a pregăti aparatul de aer condiționat pentru perioadă caniculară, specialiștii recomandă să le verificați în lunile martie-aprilie, pentru că pe timpul verii companiile din domeniu sunt extrem de aglomerate. Prețul pentru o igienizare făcută de profesioniști oscilează între 200 și 250 lei. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE