Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii investesc în aparate de aer condiționat, din cauza caniculei. Prețurile au crescut cu 20%

Vremea caniculară din ultima perioadă, i-a determinat pe români să investească în aparate de aer condiționat. Deși prețurile au crescut cu cel puțin 20%, distribuitorii de aparate de climatizare cu greu fac față cererii uriașe. Timpul de așteptare pentru montarea unui aparat poate depăși chiar și o săptămână. În același timp trebuie să atragem atenția cum utilizăm aparatele de aer condiționat pentru a avea un consum de energie cât mai redus și a minimiza riscurile asupra sănătății.

100 de aparate vândute zilnic

Într-un singur magazin de electrocasnice din Capitală sunt cumpărate zilnic aproximativ 100 de aparate de aer condiționat. Cei mai mulți oameni se decid pe ultima sută de metri sa-și achiziționeze unul, astfel distribuitorii sunt asaltați, iar uneori trebuie să aștepți și o săptămână pentru montarea aparatului.

„E o solicitare foarte mare pe partea e climatizare. Cu cât ați observat că a crescut cererea pentru aparate? În perioada asta de 5-6 ori crește fața de o perioadă normală. Cu cât avem o perioadă mai mare de caldură, cu atât, creșterea e simultan mai mare“, a explicat Daniel Apostol, directorul unui magazin de electrocasnice.

Cum să economisești energie electrică

În materie de inovații, companiile producătoare de aparate de aer condiționat pun accent pe eficientizare. Iată ce ne recomandă specialiștii pentru a economisi energie electrică atunci când utilizăm un aparat de aer condiționat.

„Ca să consume cât mai puțin un aparat de aer condiționat trebuie să fie lăsat să funcționeze cât mai mult timp. Nu este bine să-l oprești și să-l pornești, pentru că aceste comenzi practic amplifica consumul aparatului”, spune Octav Popescu directorul unei firme de distribuție a aparatelor de aer condiționat.

O clădire de birouri din București de 20.000 mp reușeste să facă o economie de 36% la consumul de energie electrică cu ajutorul unui sistem de răcire inteligent.

„Avem un sistem BMS - business management system. Prin care avem acces în timp real la toate echipamentele și le putem măsura eficiență energetică prin setarea parametrilor de lucru. Interval orar diferit, se pot seta parametri diferiti pe fiecare chiriaș în parte și astfel ajungem să eficientizăm foarte mult consumul energetic”, a explicat Andrei Ivan, directorul unei clădiri de birouri.

Aparate de climatizare inedite

Iar dacă țineți cont și de partea estetică, companiile vin cu soluții ingenioase. Aparate de climatizare sub forma de tablouri. Cele mai noi modele de aparate de aer conditionat sunt dotate cu WiFi asta vă permite să controlați temperatura setata chiar din telefon printr-o aplicație. În acest mod, puțeti face și economie de energie electrică.

Ce spun medicii despre folosirea excesivă a aerului condiționat

Răcirea aerului într-o încăpere reprezintă un confort, dar în același timp, dacă nu ținem cont de câteva reguli, poate fi și un risc asupra sănătății. Medicii spun că în ultima perioadă tot mai mulți pacienți se prezintă cu diverse afecțiuni la nivel respirator.

„Dacă afară sunt 38 de grade cum sunt zielele acestea, este eronat să pui aerul condiționat pe 17-18 grade. Diferența uriașă de temperatură va face ca organismul uman să nu mai poată restabili echilibrul termic și atunci se dă complet peste cap, apărând o grămadă de probleme pe zona respiratorie și nu numai, amintesc și zona cardiacă, cardio vasculară. Să curețe filtrele! Și să nu utilizeze periuța și măturica ci să utilizeze acele dezinfectante specifice. În timp aerul conditionat cu filtrele murdare va imbolnavi omul de o gramada de probleme de afectiuni pulmonare”, a explicat Sorin Dan Cadar, medic ORL.

În comparație cu vara trecută, prețurile au crescut cu aproximativ 20%. Un aparat de aer condiționat ajunge să coste de 1.500 până la 12.000 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE