Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deșertifcarea României, fenomen în plin progres. AgentGreen: Suferim de o secetă extremă, nu mai sunt rezerve de apă în sol

Din cauza temperaturilor mari și a lipsei de apă, România suferă de deșertifcare. Canicula din România va reveni după scurte perioade de furtuni, avertizează meteorologii.

Gabriel Păun, președinte AgentGreen: Deșertificarea României este un fenomen aflat în plin progres. Este afectată, în principal, partea de sud a Olteniei. Dar deșertificarea vizează toată zona de câmpie: vest, sud, chiar și Moldova. Am văzut harta cu indicele de deșertificare actuală, de acum zece ani și prognoza pentru următorii zece ani. Este sumbră și sunt doar niște statistici la care ne putem uita, pentru că nu se face nimic. În Oltenia, într-un singur loc, avem deja 100 de mii de hectare de teren agricol roditor compromis. A venit nisipul, nu mai crește nimic.”

În lipsa ploilor, culturile se usucă pe câmp, iar pentru irigații nu mai e apă.

Gabriel Păun, președinte AgentGreen: Această tendință va face o mare parte din România nelocuibilă, ne vom pierde suveranitatea alimentară. Suferim de o secetă extremă, nu mai sunt rezerve de apă în sol. Degeaba plantăm, puieții nu au cum să se prindă. Singura șansă pe care România o mai are este să se concentreze pe plantarea de păduri noi, acolo unde mai este apă.”

De ce am ajuns în această situație în Oltenia?

Potrivit ecologistului Gabriel Păun, sunt trei motive pentru care Oltenia se confruntă cu această situație.

Au dispărut pădurile. S-au folosit tehnici de agricultură intensivă, care au inclus foarte multe pesticide și fertilizatori, iar solul este sărăturat. Culturile agricole nu mai pot face față. De asemenea, clima s-a schimbat. Regimul de precipitații nu mai este același.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE