Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Botoșani: Apă cu cisterna pentru locuitorii unei comune unde o treime din fântâni au secat, din cauza secetei

Canicula din ultima săptămână i-a făcut pe oamenii din zece comune din județul Botoșani să ceară apă, în special pentru animale. 

Voluntarii Serviciului pentru Situații de Urgență din Botoșani au împărțit apă cu cisterna. Și pentru astăzi sunt comune care au solicitări. 

În comuna Văculești, din Botoșani, peste 30% dintre fântâni au secat. Una dintre gospodării a solicitat autorităților să vină să le ofere apă, având în vedere că familia deține nu mai puțin de 30 de animale. Solicitanții au primit cinci tone de apă, care va fi suficientă aproximativ șase zile.

”Una e secată, nu mai are apă deloc și una are apă, dar nu-mi ajunge. Undeva dau la două -trei capete. Pentru 30 nu am cum să mă descurc”, a zis Marius Iacob, fermier.

Hectare întregi de culturi sunt compromise. Deși mulți au solarii, în lipsa apei, sistemele de irigații sunt practic inutile. Iar oamenii rămân fără soluții.

”Eu, în momentul de față, undeva la 3 tone de apa le scot din fantana. Dar mai mult nu. Pe când pot uda trei solarii, mai mult... Deci mi-ar trebui undeva la 4-5 tone la zi. E puțin 5 tone de apă.”, Liliana Enache, legumicultor.

Aproape toată țara se află sub coduri de vreme toridă. Cinci județe sunt sub cod portocaliu de caniculă. Aici temperaturile ajung și până la aproape 40 de grade Celsius.

Vom avea însă parte și de furtuni puternice. Meteorologii au emis și o avertizare cod portocaliu de vijelii și ploi torențiale pentru 14 județe. În anumite zone, vântul va bate și cu 90 de kilometri pe oră. 

De mâine însă scăpăm de ploi, iar codul galben de caniculă se va restrânge la doar 10 județe. 



ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE