Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Verona și Pisa limitează accesul la apa potabilă pe fondul unei secete istorice

Orașele Verona și Pisa din nordul Italiei, care găzduiesc aproape 350.000 de oameni la un loc, au început să limiteze accesul la apă potabilă sâmbătă, pe fondul unei secete istorice în regiune, relatează Euronews.com.

Folosirea apei, limitată

Până pe 31 august, apa potabilă nu poate fi folosită pentru udarea legumelor, grădinilor și terenurilor de sport, spălarea mașinilor, umplerea piscinelor și orice altă activitate care nu este strict necesară nevoilor umane, au anunțat ambele autorități regionale în weekend.

Folosirea apei potabile în scopuri menajere, curățarea personală și igiena este încă permisă în cele două orașe. Oricine încalcă restricțiile, care au fost aprobate la Verona de noul primar al orașului Damiano Tomasi, poate fi amendat cu până la 500 de euro (aproximativ 2500 de lei).

Cu toate acestea, autoritatea regională din Verona a adăugat că „orice utilizare în scopurile descrise mai sus și interzise, ​​deși nu este recomandată, poate avea loc doar între orele 21:00 și 6:00”.

Primarul din Pisa, Michele Conti, a introdus restricții identice privind apa potabilă în weekend, cu penalități variind de la 100 de euro (aproximativ 500 de lei) la 500 de euro (aproximativ 2500 de lei).

„Este un act necesar pe care multe municipalități din Toscana și din Italia îl adoptă, pentru a asigura rezerve suficiente de apă potabilă într-o perioadă de vară deosebit de critică, din cauza temperaturilor ridicate, a lipsei de precipitații și a creșterii consumului legate și de activitățile turistice”, a declarat Conti, potrivit ziarului italian Il Messaggero.

Valul de căldură din Europa

Peste o sută de municipalități din nordul Italiei au adoptat măsuri de conservare a apei, dar Verona și Pisa sunt unele dintre cele mai mari orașe din regiune care au luat astfel de măsuri.

La fel ca și vecinii săi europeni, Italia s-a confruntat cu un val de căldură neobișnuit de timpuriu, alături de o lipsă severă de precipitații și de topirea zăpezii din Alpi, care au fost puse în legătură cu schimbările climatice.

Valea Padului din nordul Italiei, care produce aproximativ 40% din alimentele țării, inclusiv grâu, se confruntă cu cea mai gravă secetă din 1952 încoace. Nu a plouat aproape deloc de aproximativ patru luni, iar nivelul apei râului Po, cel mai lung râu din Italia, este cu șapte metri sub medie.

„Această secetă este unică în istorie din cauza combinației a două anomalii: lipsa ploilor, pe lângă temperatura ridicată, care este direct legată de schimbările climatice", a declarat Luca Mercalli, președintele Societății italiene de meteorologie.

Lacurile Maggiore și Garda se află sub nivelul mediu al apei pentru această perioadă a anului, în timp ce, mai la sud, nivelul Tibrului, care traversează Roma, a scăzut și el. Un alt impact al penuriei de apă este că producția de energie hidroelectrică a scăzut brusc, deoarece există mai puțină apă curgătoare pentru a alimenta barajele.

Instalațiile hidroelectrice, situate în zonele muntoase din nord-vestul Italiei, produc aproape 20% din energia țării. Mai multe regiuni au cerut Romei să declare starea de urgență pentru a permite acordarea de ajutoare financiare suplimentare și măsuri de protecție civilă pentru a combate problema.

Premierul Mario Draghi a anunțat că măsurile ar putea urma chiar de luni, când guvernul va prelua planificarea de urgență pentru regiunile cele mai afectate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE